Част от сръбската опозиция е против признаването на Косово

Представители на "Сърбия срещу насилието", т.е. кандидати за депутати, които принадлежат към "десният" сектор на тази коалиция - ясно изразиха мнението си по отношение на френско-германския план, че той трябва да бъде отхвърлен на всяка цена, посетиха Косово в рамките на предизборната кампания, съобщи „Данас“.


Сърбия срещу насилието изпрати в Косово представители на Националното движение на Сърбия, чийто лидер е Мирослав Алексич, на Екологичното въстание на Александър Йованович Чута, а Демократическата партия беше водена от Сърджан Миливоевич.

Тяхното общо послание по този повод беше, че са против френско-германския план за решаване на косовския въпрос, че са против стола за Косово в ООН, т.е. за признаване на независимостта на Косово.

Интересно е, че подобно послание от страна на по-националистическата и "дясна" част от проевропейската опозиция идва в момент, когато ЕС обявява, че официално ще поиска от ЕК да включи задълженията от споразумението за пътя към нормализиране на отношенията между Сърбия и Косово в преговорите за членство между Белград и Брюксел. .

Тогава възниква въпросът дали част от проевропейската опозиция всъщност е против европейската интеграция, ако се вземе предвид, че още на 12 декември това съобщение на ЕС най-вероятно ще бъде прието и че това, срещу което представителите на „Сърбия срещу насилието“ се противопоставят, ще се превърне в глава от интеграцията на Белград в Съюза.

„Трябва да се има предвид, че "Сърбия срещу насилието" е коалиция от партии с широк спектър и че тя не е единна в решаването на проблема с Косово. Със сигурност ни обединява това, че "косовският възел" трябва да бъде разглеждан от гледна точка на благосъстоянието на хората, които живеят там“, заяви Биляна Стойкович, съпредседател на партия "Заедно".

„Знаем, че сръбската общност в Косово се намира в двоен проблем - от една страна, е негативната политика на Курти, а от друга - натискът на Сръбската листа, която прилага заплашителна политика спрямо всеки, който се противопоставя на Сръбската прогресивна партия и Александър Вучич", допълни тя.

„Политиците и от двете страни не се интересуват от оцеляването и достойнството на живота на сърбите в Косово, което превръща тези хора в пленници на два националистически разказа с цел да задържат на власт двама популистки лидери“, казва Стойкович.

Партиите в коалиция "Сърбия срещу насилието" имат различни мнения за начина, по който трябва да се подходи към този проблем, допълни съпредседателят на партия „Заедно“.

„Въпреки това се съгласихме да отложим обсъждането до времето, когато режимът на Александър Вучич ще бъде в миналото и когато реално ще имаме възможност да направим нещо“, твърди Биляна Стойкович.

„Нито едно решение не трябва да се взема без отваряне на всички спорни въпроси и прозрачна, професионална дискусия в публичното пространство, а това ще бъде възможно само когато се освободят медиите с национална честота“, заяви тя.

Според нея е необходимо всички граждани да бъдат запознати с цените и ползите от всеки възможен изход.

„Важно е да се подчертае, че все пак успяхме да направим така, че Косово отново да не е основна тема на изборите, а да се говори за насилието, стандартите, инфлацията, за несигурния, несигурен и застрашен живот на сръбските граждани“, каза Мирослав Алексич от „Сърбия срещу насилието“.

Алексич, който е и водач на листа на опозиционната коалиция в републиканските избори заяви, че коалицията, в която членува, е против приемането на френско-германския план за Косово.

„Всяко споразумение, включително и френско-германското, което предполага признаване на Косово, членство на Косово в ООН, не е приемливо и не може да бъде приемливо за Сърбия. Можем да обсъдим някакво друго споразумение и решение“, каза той.

Александър Йованович Чута смята, че Александър Вучич, Алабин Курти и международната общност са направили от Косово и живеещите тук сърби "концентрационен лагер". Той заяви, че коалицията "Сърбия срещу насилието" се противопоставя на признаването на Косово, но и на приемането на френско-германското споразумение. Той каза на избирателите да решат кого ще подкрепят на 17 декември./БГНЕС