Чехия въведе допълнителни изисквания за пристигащите от България

Чехия въведе допълнителни изисквания за пристигащите от България граждани, които влизат в сила от 29 март. Сред тях е необходимо предварително да бъде попълнен и изпратен електронен Формуляр на пътуващия (Public Health Passenger Locator Form).

По информация на посолството ни в Прага също така гражданите трябва предварително да направят и да представят при пристигането си в Чешката република PCR тест, направен не повече от 72 часа преди пристигането си. Отпада възможността за предоставяне на антигенен тест за COVID-19, не по-стар от 24 часа. В допълнаение - не по-рано от 5 дни и не по-късно от 14 дни след пристигането си в Чешката република, те следва да направят отново PCR тест, който ще бъде автоматично представен в компетентната местна хигиенно-епидемична служба. До получаването на резултатите от този тест, гражданите са длъжни да се самоизолират.

Българското външно министерство припомня, че остава да важи правилото, че пътуванията до Чешката република са възможни само в неотложни случаи, като: работа, важни семейни събирания, посещения в медицински или социални заведения и др.

Продължават да важат изключенията от горните правила за работниците в международния транспорт и за трансграничните работници, но не и за транзитно преминаващите през Чешката република в посока Германия работници в международния транспорт. За тях при влизане на чешка територия се изисква антигенен или PCR тест не по-стар от 36 часа преди влизането.

При нужда от съдействие българските граждани в Чешката република могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в Прага. /БГНЕС