Според проучванията на американски диетолози двете популярни напитки могат да предизвикат рязко повишаване на кръвното налягане само няколко минути след консумацията им.
Високото кръвно налягане е първата стъпка към животозастрашаващи проблеми като инсулти и инфаркти. Макар че чаят обикновено е възхваляван заради своите ползи за здравето, две популярни напитки могат да предизвикат рязко повишаване на кръвното налягане.
Високото кръвно налягане, наричано още хипертония, принуждава сърцето ви да работи по-усилено, за да изпомпва кръвта в тялото. С течение на времето този проблем може да доведе до развитието на различни сърдечносъдови заболявания. Въпреки че можете да коригирате кръвното си налягане със здравословна диета, понякога е трудно да разберете кои храни да избягвате.
Освен успокояващия ефект и приятния вкус, епидемиологичните проучвания показват, че чаят намалява риска от сърдечносъдови заболявания.
Въз основа на тази хипотеза учени провеждат проучване, чиито резултати са публикувани в Journal of Hypertension, за да установят какъв точно е ефектът на горещия чай върху кръвното налягане.
Учените, които са изследвали ефекта на черния и зеления чай, са очаквали понижаване на кръвното налягане след пиене на тези напитки.
Експериментът им обаче претърпява неочакван обрат. Оказва се, че както черният, така и зеленият чай предизвикват "драматично повишаване" на кръвното налягане.