Черните дупки може да се крият по-близо до Земята, отколкото се смяташе досега

Смяташе се, че най-близката черна дупка до Земята е на 1560 светлинни години, но ново проучване показва, че може да има такава на около 150 светлинни години.

Черните дупки са едни от най-мощните и загадъчни обекти в познатата ни Вселена - и е възможно да има такава много по-близо до Земята, отколкото се смяташе досега.

Проучване откри възможни доказателства за наличието на черна дупка в най-близкия до Земята разсеян (отворен) звезден куп, наречен куп Хиади, съобщава „Евронюз“.

Данните от мисията Gaia на Европейската космическа агенция (ЕКА) разкриха най-близката известна - и втората най-близка - черна дупка през 2022 г. - Gaia BH1 и Gaia BH2, които се намират съответно на 1560 светлинни години и 3800 светлинни години от Земята.

Нова статия обаче, публикувана в списанието Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, предполага, че може да има черни дупки много по-близо до нас, на разстояние само 150 светлинни години.

Учени от Университета в Падуа, Италия, и Университета в Барселона, Испания, са използвали симулации, за да проследят движението и еволюцията на всички звезди в отворения куп Хиади, които се намират на около 150 светлинни години.

Отвореният куп е съвкупност от стотици или хиляди звезди, които са слабо свързани помежду си чрез гравитационно привличане и споделят определени характеристики, като възраст или химически състав.

Резултатите от симулацията бяха сравнени с действителните позиции и скорости на звездите в Хиадите, които вече са точно известни от наблюденията, направени от спътника Gaia на ЕКА.

„Нашите симулации могат едновременно да съответстват на масата и размера на Хиадите само ако в центъра на купа днес (или доскоро) има някои черни дупки“, казва Стефано Торняменти, докторант в Университета в Падуа и първи автор на статията.

Настоящите свойства на купа Хиади са най-добре възпроизведени, когато в симулациите са включени две или три черни дупки, въпреки че изследователите твърдят, че тези, които включват черни дупки, които са били „изхвърлени“ от купа, все още дават добро съответствие.

Резултатите показват, че в купа все още има черни дупки или са много близо до него, което би ги превърнало в най-близките кандидати за черни дупки до нашата Слънчева система.

„Това наблюдение ни помага да разберем как присъствието на черни дупки влияе на еволюцията на звездните купове и как звездните купове на свой ред допринасят за източниците на гравитационни вълни“, казва Марк Гилес, член на катедрата по квантова физика на Университета в Барселона.

„Тези резултати ни дават представа и за това как тези мистериозни обекти са разпределени в галактиката“.

Какво представлява черната дупка?

Смята се, че повечето черни дупки се образуват от масивните звезди, които са преживели експлозия на свръхнова.

Масата от звездата се срутва в себе си, като се притиска във все по-тясна област, докато се превърне в обект с такава плътност, че дори светлината не може да избегне гравитационното ѝ привличане.

Тъй като черните дупки не могат да бъдат наблюдавани директно със съвременните технологии, за тяхното присъствие обикновено се прави предположение чрез изучаване на въздействието им върху друга материя в близост. Например, ако черна дупка разкъса преминаваща звезда, този процес ще създаде рентгенови лъчи, които се изстрелват в пространството и които можем да открием.

Изследванията на черните дупки се ускориха след засичането на гравитационни вълни през 2015 г., които се дължат на сблъсъка на две черни дупки на разстояние 1,3 милиарда светлинни години. /БГНЕС