Пореден антиправителствен протест в центъра на София

Четвърти пореден антиправителствен протест в центъра на София, предаде репортер на БГНЕС.

Граждани се събраха пред президентството в следобедните часове. Протестът е мирен. Сред протестиращите пред президентството дойдоха депутати от БСП, както и бившият министър-председател Ренета Инджова. Тя коментира пред БГНЕС, че това правителство трябва да си ходи.

Протестиращите скандират: „Гешев е позор”, „Оставка”. Шествието мина покрай Народното събрание, Орлов мост, бул. Евлоги Георгиев, ул. Граф Игнатиев, през цялото време гражданите скандираха "Оставка".

Един от гражданите заяви, че днес е дошъл на протеста, защото иска „това корумпирано правителство да се разкара“. Друг гражданин също заяви, че иска правителството на Борисов да се махне „с цялата си клика, шайка“. „Мафия, общо взети мафия“, добави той. Недоволна гражданка заяви, че са излезли толкова много записи с нецензурни неща, че това е отвъд мярката на приличието. „Дори само за едно такова нещо си заслужава да протестираш“, подчерта тя.

След като обиколиха централните улици, протестиращите отново изпълниха пространството между президентството и Министерски съвет. Полицаите, които охраняват протеста разпънаха българското знаме пред сградата на правителството.

По-рано днес на брифинг главният секретар на МВР Ивайло Иванов призова гражданите да не се поддават на провокации и протестът да мине мирно и спокойно като вчерашния.

Протест се провежда и в други градове на страната. Протест и в Благоевград

И в Благоевград днес започнаха протести с искане за оставката на правителството. Пред общината в 18 ч. се събраха 50-на души-сред тях единични представители на политически партии, но мнозинството са безпартийни, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

Днешният протест е началото, той бе мълчалив, от утре протестите започват с шествия, за каквито днес нямаше разрешение.

„Правителството върви срещу гражданите, виждате излагацията на прокуратурата, искаме оставката на кабинета-не днес, не утре, а веднага“, каза лидерът на ДСБ в Благоевград Калоян Ханджийски.

Така ще е всеки ден до победата, сигурен бе Ханджийски, единственият представител на партия.

„Тук сме, защото Благоевград е беден град, би трябвало всички да излязат, бизнесът ни е съсипан от НАП, всеки който не мисли като ГЕРБ го съсипват материално, а че държавата се управлява от мафиоти, на всеки вече е ясно“, каза Стоян Кьосев.

„Не подкрепям нито президента, нито премиера, тук съм като гражданин, възмутена съм от пребиването на протестиращ в София, което е недопустимо в една европейска държава“, каза Аделина Петрова. Тя допълни, че ако премиерът и президента не намерят общ език-да си подават и двамата оставките.

„Полицаите, извършили побоя трябва да се разследват и понесат отговорност, такова безумно насилие е неприемливо, потресена съм, това са нашите деца“, завърши Петрова. /БГНЕС