Чуждестранното кино процъфтява в пандемията

Разрастването на стрийминга и гледането на филми по време на пандемията са насочили повече зрители към чуждестранното кино, заяви режисьорът ветеран Майкъл Ман в понеделник при откриването на Френския филмов фестивал в Холивуд.

Режисьорът на "Жега" и "Последният мохикан" Ман говори на откриването на 25-годишния юбилеен фестивал COLCOA, който почита френските филми в Лос Анджелис, но миналата година беше отменен заради Covid-19.

Тазгодишното издание е малко по-ограничено, отчасти защото забраната за пътуване на европейски граждани, наложена в началото на пандемията, остава в сила до следващата седмица. Но COLCOA все пак се гордее с 55 филма и сериали, предназначени да покажат най-доброто от галското кино.

Той бе открит в понеделник с филма "Между два свята", в който носителката на "Оскар" Жулиет Бинош заедно с предимно непрофесионален актьорски състав влиза под прикритие, за да разкрие несигурността от гигантската икономика.

"Смятам, че комбинацията от стрийминг и Covid, където хората прекарват толкова много време в гледане и стрийминг, отвори целия свят на киното по един наистина страхотен начин", каза Ман пред АФП на червения килим.

Дебютът по-рано тази година на френскоезичната телевизионна мистерия "Люпен" се превърна в третия най-гледан сезон на Нетфликс. Дори и той неотдавна бе засенчен от успеха на южнокорейския "Игра на калмари", гледан от 111 милиона потребители по-малко от месец след излизането му през септември.

Благодарение на новото поколение режисьори и стрийминг платформите "има начин да се консумират, откриват и интересуват различни жанрове и така ефективно американската публика се отваря към света", каза директорът на фестивала COLCOA Франсоа Трюфар.

В годината, в която френски телевизионни предавания като "Обадете се на моя агент" спечелиха световни фенове, COLCOA поставя по-голям акцент върху поредици като адаптацията на Емил Зола "Жерминал" и комедията на Жули Делпи за средната възраст "On The Verge".

Сред филмите са "Изгубени илюзии", адаптация по романа на Оноре дьо Балзак, и "Онода: 10 000 нощи в джунглата" за японски войник, който отказва да повярва, че Втората световна война е приключила, и продължава да се бие в продължение на десетилетия.

COLCOA, което означава "Град на светлините, град на ангелите" - прозвищата съответно на Париж и Лос Анджелис - ще продължи до неделя. /БГНЕС