Гражданите блокираха 7 възлови кръстовища в София

Днес е 14-ят ден, откакто хиляди българи скандират „Оставка“ под прозорците на властта, предаде репортер на БГНЕС. Исканията на протестиращите остават непроменени: оставка на правителството на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев, провеждане на честни избори. Гражданите блокираха този път 7 централни столични кръстовища - Орлов мост, на паметника Левски, Халите, бул. "Витоша" и "Патриарх Евтимий", ул. "Раковски" и бул. "Дондуков", на "Патриарх Евтимий" и "Васил Левски", площад "Македония".

Най-голямата атракция днес е легнал полугол върху чаршафи мъж с пистолет до главата и чекмедже пълно с банкноти от по 500 евро. Той заяви, че се е отчел и всичко е честно и проверено от НАП.

Хиляди млади хора са в центъра на София. Митингът срещу властта бе подгрят от патриотични песни от българското Възраждане.

"Протестирам с едни и същи искания вече 14-ти ден. Моето лично недоволство не стихва, а ще се усилва поради небрежността и нехайството на управляващите спрямо общественото мнение, което в момента не е в тяхна полза, - и времето не работи в тяхна полза. Пропуснаха шанса да си отидат с достойнство. Опитват се да ни изморят, което обаче няма да се случи и протестите няма да стихнат“, заяви един от протестиращите.

Той е категоричен, че упорството на правителството да се задържат на власт на всяка цена въпреки очевадните проблеми във всяка сфера на държавното управление напоследък, показва, че единственото, което ги интересува, е "тяхното собствено оцеляване".

„Получава се един сериозен разрив между нуждите на обществото и нуждите на управляващите, което води до нелегитимност на Народното събрание като представителство на народа към днешна дата“, коментира той.

Протестиращият припомни и основните им искания, - че настояват за оставка на цялото правителство, оставка на Иван Гешев, въвеждане на промени в Изборния кодекс, които да гарантират честни и прозрачни избори, и нови парламентарни избори възможно най-скоро.

Стотици рула тоалетна хартия полетяха към сградата на Министерския съвет. На митинга бе обявено, че главният прокурор е излязъл в отпуска до 10 август, а проф. Велислав Минеков обеща да прекрати отпуската му преждевременно.

С масово хвърляне на каскети и викове „Гешев, позор, оставка и затвор“ юристи и граждани поискаха главният прокурор да се оттегли от поста си. Демонстрацията се проведе пред съдебната палата в София в 14-я ден от масовите протести с настояване за оставка на правителството и главния прокурор Иван Гешев.

Като фризби своя каскет ще хвърли младият юрист Добромир Ангелов.

„Искам да заявя позицията си против г-н Гешев, който уронва престижа на съдебната система и на прокуратурата“, каза Ангелов и увери, че има как главният прокурор да бъде отстранен.

„Трябва да действаме по всички законни процедури за неговото отстраняване. Законът казва, че не могат да бъдат разгласявани по този начин доказателства по действащо досъдебно производство, СРС-та, има етичен Кодекс на адвокатите, на прокурорите, който казва, че трябва да се спазва определено етично поведение - да се изразяваш като юрист, а не като човек от тълпата. Мисля, че Гешев погазва всички тези правила и принципи“, убеден е юристът.

Лидерът на „Да, България“ Христо Иванов прочете списъка на магистратите, подкрепили кандидатурата на Гешев. Това беше посрещнато с гневни викове от страна на множеството.

„Никога не съм си представял, че викът „Гешев е позор“ ще бъде толкова верен. Никога не съм си представял, че този позор ще бъде такава реалност. Това петно върху българската държавност, българския правов ред, върху достойнстовото ни като държава, ние ще го носим всеки ден“, коментира Иванов и призова избралите Гешев да си подадат оставките.

Той обяви, че днес са внесли в Министерския съвет предложение Гешев да бъде дисциплинарно уволнен, тъй като той не се срамува от това, което мисли обществото за него и няма намерение сам да се оттегли.

„Днес ние подадохме изключително подробен документ, в който излагаме аргументите за това Иван Гешев да бъде дисциплинарно уволнен. Има такъв текст в Конституцията, който казва, че всеки български магистрат – обикновен и необикновен, като главния прокурор, може да бъде освободен за подронване престижа на правосъдието“, съобщи още Иванов.

Очаква се протестиращите за пореден ден да направят шествие до БНТ, където за пореден път ще поискат оставката на генералния директор на обществената медия Емил Кошлуков./БГНЕС