Дългата ръка на Ердоган достига враговете му по целия свят

Изчезването на турски учител в Киргизстан поднови твърденията, че турските тайни служби са отвлекли десетки граждани на страната в чужбина през последните пет години.

Отвличанията и принудителните предавания са най-вече на заподозрени привърженици на Фетулах Гюлен, мюсюлманския проповедник, когото турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвинява за неуспешния преврат срещу него през 2016 г.

Турция се похвали, че нейните тайни служби са провели някои операции на плаща и кинжала, като министърът на правосъдието заяви, че 107 "предатели" са били заловени в чужбина до 2019 г.

Преди Гюлен да стане враг №1 на Ердоган, възрастният духовник, живеещ в Пенсилвания - който отрича каквато и да е връзка с преврата - беше един от най-близките и най-мощните му съюзници.

Световната мрежа на Гюлен от училища някога е била важна част от турската мека сила в чужбина.

Ето някои от най-известните случаи:

Мистерия в Бишкек

Орхан Инанди, роден в Турция гражданин на Киргизстан, който ръководеше мрежа от свързани с Гюлен училища в Киргизстан, изчезна на 1 юни. Колата му беше намерена в близост до дома му с отворена врата, спукани гуми, а телефонът и якето му все още бяха вътре.

Докато около 1000 души от киргизките сили за сигурност го издирват, съпругата му заяви, че той е задържан в турското консулство в Бишкек.

Докато стотици протестират срещу изчезването в централноазиатската столица, президентът на Киргизстан Садир Жапаров посещава Ердоган в сряда, който каза, че двамата лидери са съгласни, че движението на Гюлен "представлява заплаха за националната сигурност и за двете страни".

Сполука в Найроби

Миналия месец племенникът на Гюлен Селахаддин Гюлен изчезва от полицейско управление в кенийската столица, въпреки съдебно разпореждане за забрана на екстрадицията му.

По-късно той се появява с белезници, триумфално сниман между две турски знамена в Анкара. Отвличането повтаря най-аплодираната операция на турската национална разузнавателна служба (MIT), когато нейните агенти заловиха лидера на кюрдската ПКК Абдула Йоджалан в Найроби през 1999 г.

Оттогава основателят на Кюрдската работническа партия, която от 80-те години на миналия век води партизанска война срещу Анкара, е държан в затвора на остров Имралъ край Истанбул.

Скандал в Косово

Бившият ръководител на Косовското разузнавателно управление, шеф на гранична полиция и висш служител на вътрешното министерство са обвинени през февруари в злоупотреба със служебно положение при предаването на шестима турци, работещи в свързани с Гюлен училища, на Турция през март 2018 г. Семействата на мъжете казват, че са били измъчвани на борда на частен самолет от турски агенти на път за Турция.

Узбекистан

Същия месец турските държавни медии съобщават, че двама гюленисти са били заловени и върнати от Узбекистан.

Молдовската петорка

Европейският съд за правата на човека осъжда Молдова през юни 2019 г. заради "незаконния трансфер" предходния септември на петима турски граждани с предполагаеми връзки с Гюлен.

Те бяха качени на специален самолет обратно към Турция в съвместна операция между турски и молдовски разузнавателни агенции.

В доклад по-рано тази година от Freedom House се казва, че Ердоган е преследвал своите „предполагаеми врагове в поне 31 различни страни“.

Трима в Габон

Ердоган приветства агентите на МIT, които докараха обратно трима заподозрени членове на движението на Гюлен от западноафриканската държава Габон след тайна мисия през април 2018 г.

Монголско противопоставяне

Монголия приземи самолет на турските военновъздушни сили през юли 2018 г., след като Анкара отрече твърденията, че се е опитала да прекара контрабандно от страната учител, свързан с Гюлен. Вейсел Аккай е заловен от петима мъже, когато напуска дома си в столицата Улан Батор и е хвърлен в микробус. По-късно той е освободен и на самолета било разрешено да отлети след конфликт между монголското и турското правителство.

Грабни „човека с парите“

Турция заяви, че шпионите й в Судан са репатрирали бизнесмена Мемдух Чикмаз през ноември 2017 г. Анкара твърди, че той е бил „човекът с парите“ на Гюлен./АФП

Категории:

Тагове: