Д-р Димитрова: Населението застарява, кръвта не достига

Не бих казала, че интересът е засилен в кръводарителската ни кампания. Има желаещи да даряват, доста хора идват, но биват отпращани заради медицински показания. Средно в София около 100 - 120 човека на този ден даряват кръв. Това заяви за БГНЕС д-р Живка Димитрова, началник отдел „здравна политика и първа помощ“ към секретариата на Българския червен кръст (БЧК).

Д-р Димитрова уточни, че повече от 20 години се провежда през пролетта акцията „капка по капка – живот“, в рамките на пролетната акция от 17 години насам се провежда и акцията по време на Цветница.

„През есента също има такава дарителска кампания под същия слоган. Средно около 3 000 - 4000 студенти даряват кръв през пролетната и есенната акция, като най-голям брой са от София. Това е така, защото тук има най-много университети и колежи“, заяви медикът.

Тя поясни, че кръвта в България не достига, здравните заведения изнемогват, затова и най-често лекарите прибягват към апели най-вече към близки на болните или техни приятели. „Така и едно от най-разпространените кръводарявания в България е фамилното такова. Кръвта не достига и по причината, че нашето население е доста застаряващо, пък кръв се взима на възраст от 18-65 г. Нуждите се увеличават, а кръводарителите намаляват и поради причината, че голяма част от хората ни напускат страната“, заяви д-р Живка Димитрова.

Тя припомни, че кръв винаги се взима от здрав човек, в която предварително се тестват нивата на хемоглобина. „Доброволният кръводарител попълва въпросник, като вписва данните за си здравословното състояние. Лекарят е този, който преценява дали този човек може да дари кръв. Затова ние казваме, че дават доброволното и безвъзмездно кръводаряване дава най-сигурната и безопасна кръв, защото хората, които дават доброволно и безвъзмездно не крият, когато имат болести, а този, който дарява с комерсиална цел, той ще скрие, че страда от болести“, допълни д-р Димитрова.

БГНЕС разговаря и с част от кръводарителите. Николай Петков сподели, че от 10 години дарява кръв, защото това е нещо, което може да направи за хората и го прави. „Когато имам възможност винаги дарявам кръв. За съжаление, обаче не мисля, че ставаме повече – това са поне моите наблюдения“, каза още той.

Светослав Андонов пък сподели впечатление, че след Ковид има по-засилен интерес към кръводаряване. „Вече за пета година дарявам кръв, мисля, че е добра кауза, имал съм лични случаи, при които са ме търсили донор и не сме успели да дарим, така че на база на това предпочитам да помагам на хората и ако мога да дарявам всяка година кръв на този празник“, каза още той и продължи: Честно казано мерките, които са предприели организаторите на кампанията са все по-напреднали – получаваме есемеси, информират ни кога, къде и защо, така че мисля, че идват все повече хора, особено след Ковид“, заяви още кръводарителят Светослав Андонов. /БГНЕС