Д-р Павел Панов: Правилата за дентална практика не са в интерес нито на пациента, нито на зъболекаря

Зъболекари излизат на протест срещу нова наредба с правила за добра практика.

Д-р Павел Панов

От 2004 година до момента няма изготвени правила или пък стандарти за добра дентална практика. Това заяви в интервю за БГНЕС стоматологът д-р Павел Панов, управител на частна дентална клиника и член на Зъболекарския съюз.

По закон здравният министър трябва да даде възможност на Български зъболекарски съюз да изготви подобна добра практика. От 2004 досега нямаме представа по какви причини не са изготвени. Срокът за изготвянето на правилата е бил до 2005 година. Причината 15 години да няма правила за дентална практика представителите на съсловието не знаят.

В началото на януари тази година здравният министър Кирил Ананиев е дал срок на Зъболекарския съюз до края на юли да изготвят правилата за добра дентална практика. Любопитна подробност е, че всички зъболекари са задължени да членуват в някакъв секторен съюз. В случая според Панов гилдията не са видели добро от Зъболекарския съюз, защото през годините не защитавал интересите на членовете. „Въпреки че живеем в демокрация, членството в БЗС е задължително. В други страни условието е всеки зъболекар да членува в някаква организация, но не една и не задължително”, посочи още д-р Панов.

На 6 юни „изтича” информация от Българския зъболекарски съюз. Става ясно, че частните зъболекари имат само 4 дни – до 10 юни да дадат своите предложения по новия регламент за добри стандарти.

Чрез социалните мрежи, от един колега на друг в разговори се обединихме повече от 2000 души. Създадена е нова група във Фейсбук – „Нови правила“, в която експертно се обсъждат детайлите.

В крайна сметка до 10 юни е създаден документ със становище, че са против готвените правила в проектонаредбата. В нея има много рестриктивни фрази, с които на зъболекаря се забранява да прави много неща, от тези които е правил досега.

„Разберете ме правилно, не искаме да разрушим Българския зъболекарски съюз, защото това е организация с традиции. Искаме да остане. Не харесваме как го управлява Управителният съвет и ръководството, след като имаме проблем. Не ни харесва начинът, по който се води тази политика. Не може в отпускарски сезон, случайно да изтече предложение за добра дентална практика, да имаме само 4 дни да реагираме“, аргументира се д-р Панов.

Лекарят е категоричен, че всички негови колеги искат да има правила, но такива които защитават интересите на съсловието. „Ние като съсловие успяхме да предложим една чудесна услуга на хората и тя се развива в тази страна. Факт е, че много българи от чужбина идват на зъболекар в България“, обясни Панов.

Зъболекарите са потърсили съвет от техни колеги в Западна Европа. Професор от Германия дори е предложил да дойде на конгрес и да обясни, че никъде на Стария континент няма такива забрани. „Не можем да си отговорим на въпроса защо се прави това нещо. Искаме правила, но и достатъчно време да работим по тях. Предложенията да се изготвят на широка дискусия. Правилата трябва да са на първо място в подкрепа на пациентите, а след това на лекарите по дентална медицина“, категоричен е стоматологът.

Панов посочи като конкретен пример на забрана, че ако пациент отиде в малко градче в страната и поиска помощ за лечение на заден зъб. Според новите правила зъболекарят няма право да лекува заден зъб, защото това е в правото само на специалист. Така, на пациента от Карлово или Троян например, ще се наложи да отиде в Пловдив. В големия град обаче има само няколко такива специалисти, чиито график ще се запълни с 6-8 месеца напред.

Ако бъде приета наредбата в този вид с рестрикциите, частните зъболекари ще бъдат принудени да работят в нарушение и да попаднат в „сивата икономика“. „Ще бъдем принудени да приемаме пациенти с уговорката да не казват и на каква цена“, предупреди Панов.

"Не може да има рестрикции по отношение на това кой извършва лечението, рестрикцията може да е как е извършено лечението", категоричен е д-р Панов.

И още, по първичния документ на БЗС, стотици стоматолози у нас, завършили курсове за специалност в европейски държави, известирали десетки хиляди евро в практика и апаратура, няма да имат възможност да практикуват. "В България има десетки имена, които правят стоматология не на световно, а на топ световно ниво", заяви д-р Панов и попита, ако с приемането на подобен документ той има възможност да работи едни обикновени кариеси, къде отиват скъпите инвестиции в обучение, микроскопи и апарати, които не само той прави.

Искането към Министерството на здравеопазването е да отложи наредбата, докато не се изчистят спорните моменти. Текстовете ще бъдат гледани в петък на извънреден конгрес на Българския зъболекарски съюз. Същевременно недоволните лекари готвят протест. /БГНЕС