Дамян Яков: Четенето е национална сигурност

Четенето не е просто важно, то е въпрос на национална сигурност.

Нито съхраняването и запазването на хотелите и ресторантите, още повече на хазарта, нито намаляването на ДДС на бирата и виното, са толкова важни, колкото четенето на книги.

Ще ви припомня думите на големия британски държавник Уинстън Чърчил, който спаси Великобритания от кафявата чума. В разгара на Втората световна война, когато се води битката за Англия и нацистите са от другата страна на Ламанша, от него поискали да даде парите за култура и образование за военни нужди. Тогава Чърчил отговорил: „Какво ще отбраняваме“.

Ние се борим за оцеляване. В това поне ни убеждават нашите управници. Но оцеляването не е само оцеляване на малкия и среден бизнес, на ресторантите, на хората, които с труда си се опитват да съществуват.

Оцеляването е оцеляване на културата. Оцеляването на образовани и млади хора, които могат и знаят, които ще продължат съществуването на българската нация. /БГНЕС

------------

Дамян Яков, издател. Той е участник в „Алея на книгите“, която се провежда в черноморската ни столица Варна от 31 юли до 9 август. Анализът е направен специално за БГНЕС.