Даниел Смилов: Държавно финансиране на партиите подпомага политическия плурализъм

Държавно финансиране на партиите трябва да има, то подпомага политическия плурализъм. Това заяви пред БГНЕС доц. д-р Даниел Смилов от Центъра за либерални стратегии (ЦЛС).

„Въпросът с финансирането на партиите беше повдигнат наскоро, стана много остър и искаме сега в един по-спокоен, експертен формат да обсъдим всичко това, което беше поставено като проблеми“, обясни Смилов, който участва в кръглата маса „Финансирането на партиите и политическият плурализъм”, провеждаща се в Дома на Европа.

Два проблема

Първият засяга как се реализира реформата и дали трябва да се прави на пожар, в последния момент по причини, които не са много ясни. „Тук отговорът е категорично ясен, но все пак трябва да бъде повторен, че такава реформа трябва да се прави след обсъждания, да се чуят всички аргументи, да се види опита и на други държави, и да се направи по законодателен начин, който не е проблематичен“, посочи доц. д-р Даниел Смилов.

Вторият засяга съдържанието на самата реформа. „Ние се люшнахме от една крайност към друга. От състояние на нещата, в което има много висока партийна субсидия към на практика отмяна на държавната субсидия за партиите, после се върнахме пак към някакво средно положение. В тоя смисъл добре е да обсъдим защо трябва да има държавна субсидия, какви са проблемите, които възникват с държавните субсидии, какви проблеми решават и също така да погледнем от експертна гледна точка въпросът за нейния размер - колко тя трябва да бъде, това е сериозен въпрос има нужда и от академични изследвания по него“, посочи той.

Становището на доц. Смилов е, че трябва да има субсидия. „В огромната част от европейските държави има сериозна публична държавна помощ за политическите партии. В някои тя идва под формата на финансова субсидия, както у нас, в други като индиректна субсидия – държавна помощ за достъп до медиите. Но това е европейският модел и той е по-удачен за нас. Други по-либертариански по своя характер модели, които разчитат само на частно финансиране, съществуват в САЩ. Но този модел не е удачен за България, поради огромните разлики между икономиките и пазарите на двете страни“, заяви преподавателят в катедра „Политология“ на Софийския университет.

Доц. Смилов е категоричен, че партийната субсидия не е само гаранция, но и инструмент, който може да окуражи политическия плурализъм. „Разбира се за него трябва да има и много други гаранции, да речем трябва да видим какво се случва в медии, достъп до медии и т.н., но тя е една предпоставка, тя е нещо, което подпомага политическия плурализъм“, подчерта политологът. /БГНЕС