Давос: Дезинформацията е основен риск за изборите по света

Най-голям глобален риск през тази и следващата година са мисинформацията и дезинформацията, предизвикани от изкуствения интелект, преди изборите в големите икономики, предупреди Световният икономически форум в Давос.


Докладът за глобалните рискове за 2024 г. на организацията, публикуван преди годишната среща на политическия и бизнес елит в Давос следващата седмица, предупреждава и за заплахите, породени от изменението на климата, кризата с разходите за живот и войната.

"Мисинформацията и дезинформацията са най-големите краткосрочни рискове, докато екстремните метеорологични условия и критичните промени в земните системи са най-голямата дългосрочна грижа", се казва в доклада.

"Притесненията относно продължаващата криза на разходите за живот и взаимосвързаните рискове от мисинформацията и дезинформация, задвижвани от изкуствен интелект, и поляризацията на обществото доминират в прогнозата за рисковете за 2024 г.", се допълва в доклада.

Световният икономически форум също така отбеляза, че "при няколко живи конфликта, които са в ход, основното геополитическо напрежение и разяждащият риск за обществената устойчивост създават конфликтна зараза".

Проучването на Давос, изготвено съвместно с Zurich Insurance Group и консултантската фирма Marsh McLennan, отчита мненията на повече от 1400 експерти по глобални рискове, политици и лидери в индустрията, анкетирани през септември.

В доклада се казва, че "като най-сериозен глобален риск, който се очаква през следващите две години, както чуждестранните, така и местните участници ще използват дезинформацията, за да задълбочат още повече обществените и политическите разделения".

В доклада се отбелязва, че близо три милиарда души се очаква да гласуват на национални избори през следващите 24 месеца, включително в големите икономики на Индия, Индонезия, Мексико, Великобритания и Съединените щати.

Световният икономически форум предупреди, че през това време "широкото използване на дезинформация, както и инструментите за нейното разпространение, могат да подкопаят легитимността на новоизбраните правителства".

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, израелският президент Исаак Херцог и лидери от Близкия изток ще участват в разговорите в Давос, които ще бъдат доминирани от войната между Израел и Хамас, както и от конфликта в Украйна.

Новият президент на Аржентина, либертарианецът Хавиер Милей, френският президент Еманюел Макрон и китайският премиер Ли Цян също ще бъдат сред главните действащи лица на срещата от 15 до 19 януари в швейцарските Алпи. /БГНЕС