ДАЗД награди посланиците на доброто за 2020 г.

Държавната агенция за закрила на детето връчи своите ежегодни награди „Посланик на доброто“ за втора поредна година. На официална церемония в гр. София бяха представени отличените 25 личности и истории за добрина и човечност към деца и семейства у нас с кристалната статуетка „Посланик на доброто 2020 г.“ на ДАЗД.

Силвия Лулчева и д-р Елеонора Николова

„Ако всички се обединим за доброто на нашите деца, човечността ще заеме основно място сред нас и сърцата ни ще затуптят в един ритъм – ритъмът на доброто. В наградите няма първо, второ или трето място. Има награди за достойни хора с Големи сърца.”, сподели председателят на ДАЗД д-р Елеонора Лилова.

Първата специална награда бе за Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп за социалната му роля в името на благополучието на децата и семействата. Той поздрави специално инициатора на събитието – председателя на ДАЗД д-р Елеонора Лилова, като ѝ благодари за подкрепата, която ДАЗД оказва на децата и родителите и съвместните им дейности.

От своя страна д-р Лилова сподели, че историите и главните герои в тях ни учат да ценим живота, показвайки ни колко е важно да подадем ръка в решаващ за някого момент, без да търсим благодарност или отплата за това.

Д-р Елеонора Николова и Мария Силвестър

„За мен лично това е примерът на д.ик.н. Янка Такева, която отдава живота си на най-важните ценности – просвещението и подкрепата на децата, лишени от родителска грижа. Работата, мисията и лидерската роля на г-жа Такева, като председател на Синдиката на Българските учители, я превръщат в инициатор на политики за възпитание в добродетели. Тя активно подкрепя и инициативите на Съвета на децата и с това е още по-ценна за всички ни.“, сподели д-р Лилова.

С кристална статуетка „Посланик на доброто” е награден и екипът на bTV – „Бригада Нов дом“. Медията получи признанието за значима дейност към деца и семейства, изпаднали в материална в нужда. Стотици са променените съдби и ощастливените от тях деца и семейства. Това социално значимо предаване е заразителен уникален пример за сторено добро.

Сред затрогващите истории е и тази на Частно основно училище „Димитър Екимов“, с. Русаля, което предоставя безплатно обучение и пълен пансион на деца от семейства в нужда, опитвайки се да ги измъкне от затрудненията, в които ги е поставил живота и да им даде ново начало.

Друга история, достойна за уважение е и тази на учителка от Основно училище „Димчо Дебелянов”, гр. Ихтиман, която показва за пътят към детското сърце на 5-годишно дете от малцинствен произход, което не говори български език, а това затруднява и предучилищната му подготовка. След дълъг път на несигурност, днес детето се чувства уверено и именно в училище, то успява да изговори първата си думичка на български език и тя е „обичам“.

Вълнуващ е и примера на Кристина Костова. За нея всичко започва „случайно”. В гимназията разбира, че има проблеми с четенето и затова греши неволно, когато пише и чете. По-късно създава първия шрифт на кирилица ADYS, който помага на деца и възрастни с дислексия. В момента шрифта се разпространява безплатно включително и на сайта на ДАЗД.

Сред официалните гости, уважили събитието, бяха представителят на Световната здравна организация доц. Михаил Околийски, изпълнителният директор на АБРО г-жа Анна Танова, изпълнителният директор на НСОРБ г-жа Силвия Георгиева, началникът на РУО София-град д-р Ваня Кастрева, представители на агенции, организации, общественици и др. /БГНЕС