Деца учат физични и оптични закони в Музея на илюзиите в София

Едно място в София привлича посетители от всички възрасти със своята тайнственост, мистичност и магичност. Това е откритият наскоро Музей на илюзиите в София, предаде репортер на БГНЕС.

В него науката, абстракцията и илюзията си подават ръка, за да превърнат ученето в забавление.

„Нашият музей е доста по-различен от останалите. Тук всичко може да се пипа, може да се снима. Децата се чувстват комфортно. Тук всичко е интересно и достъпно“, посочва разликите между техния и останалите музеи Зара Русева, която е гид там.

Най-привлекателните атракции в музея, в който всичко оживява, са „Обърнатата стая“, „Големият стол“ и фосфоресциращата стая, в която посетителите могат да рисуват със светлината.

„Всеки човек може да намери неговия и най-близкия до него експонат. Столът е този, който най-много привлича интереса на нашите посетители. Интересното при него е, че когато един човек застане по-напред, а друг е на стола, единият изглежда много висок, а другият много нисък. Може да го хване в ръка, може да го избутва сякаш пада“, разкрива Русев. „Ако искаме да разгадаем магията, първо трябва да учим науката и това е интересното в музея, че по такъв магичен начин може да се докоснем до науката“, пояснява гидът.

Основните експонати са свързани с оптични илюзии, но има и такива, които трябва да се пипат с ръце. Фантазията и вярата в магията също са важен съучастник в разнищването на тайната.

Музеят на илюзиите в София е част от верига, като подобни има в Полша и Литва. В софийския има около 50 експоната, сред които и цветното колело на Нютон, Диска на Ойлер, китайско вълшебно огледало, литофон. Създателите му планират броят на атракциите да се увеличава всяка година. Музеят работи без почивен ден. /БГНЕС