Делфини показват признаци на болестта Алцхаймер

Учени откриха белези на болестта Алцхаймер в мозъците на три различни вида делфини, намерени мъртви, изхвърлени на брега, предава "Сайънс алерт".

Зъбатите китове (Odontocetes) имат редица общи черти с хората, включително (при поне пет вида, за които знаем) менопауза. Способността им да живеят доста след репродуктивната си възраст означава, че те могат да бъдат податливи и на късни заболявания.

Болестта на Алцхаймер е най-честата причина за инвалидност при застаряващите хора, като постепенно влошава паметта, обучението и общуването. Сега се оказва, че подобно заболяване може да засегне и нашите роднини бозайници, живеещи във водата.

Винаги съм се интересувал от отговора на въпроса: само хората ли боледуват от деменция?", казва невробиологът Франк Гън-Мур от университета "Сейнт Андрюс" в Шотландия.

"Нашите открития дават отговор на този въпрос, тъй като показват, че потенциалната патология, свързана с деменцията, наистина не се наблюдава само при човешките пациенти."

Биологът от Лайденския университет Мариса Вахер и нейните колеги изследват мозъците на 22 изхвърлени на брега делфина, за да търсят биохимичните маркери, които присъстват при хората с Алцхаймер. Те включват амилоид-бета плаки, които, макар вече да не се смятат за пряка причина за болестта, все още присъстват в повишен брой при болните от нея, както и струпвания на тау протеини с хиперфосфорилиране - когато фосфатните групи са добавени към всички възможни места за свързване на протеиновата молекула.

Те откриват натрупвания на амилоид-бета плаки и хиперфосфорилиран тау в три делфина, всеки от различен вид: Globicephala melas, Lagenorhynchus albirostris и Tursiops truncatus. Тези индивиди също така са имали признаци на напреднала възраст, като износени или изгубени зъби и увеличаване на съотношението между бяло и сиво вещество в мозъчните тъкани.

Нещо повече, местата на мозъчните лезии, открити при делфините, съвпадат с еквивалентните области, наблюдавани при хора с болестта на Алцхаймер.

Макар че изследователите не са могли да потвърдят диагнозата Алцхаймер, защото не са могли да проверят нивото на когнитивните увреждания на починалите животни, няма данни за натрупване на двата протеина при хора без заболяване.

"Бяхме очаровани да видим промени в мозъка на остарелите делфини, подобни на тези при човешкото стареене и болестта на Алцхаймер", казва неврологът от Единбургския университет Тара Спиърс-Джоунс.

Делфините са силно социални животни, възможно е те да помагат на колегите си от стадото, които започват да изпитва проблеми с мозъка си. Това означава, че има вероятност те да оцелеят по-дълго, което позволява по-нататъшно развитие на болестта, отколкото при самотните видове, отбелязват изследователите.

При един от изследваните видове, G. melas, изхвърлянията на делфини на брега са често срещани, което това мистериозно, фатално поведение.

"При хората първите симптоми на когнитивния упадък, включват объркване на времето и мястото и лошо чувство за ориентация", обясняват Вахер и колегите му в статията си.

"Ако водачът на стадо G. melas страда от подобен невродегенеративен когнитивен упадък, това би могло да доведе до дезориентация, която да доведе до навлизане на стадото в плитки води и последващо изхвърляне."

"Дали тези патологични промени допринасят засядането на тези животни е интересен и важен въпрос за бъдеща работа", заключава Спиърс-Джоунс. /БГНЕС