Демерджиев: Българската граница изглежда по-добре сега, в сравнение с това, в което я заварих

От ден едно, при встъпването ми в длъжност, първото нещо, което направих е да посетя границата на Елхово и това не беше случаен акт. В много бърз порядък направихме анализ какви мерки трябва да предприемем на границата, а те не бяха малко. Българската граница в момента изглежда много по-добре от момента, в който я намерих. Макар мигрантският натиск тази година да е много по-висок, смея да кажа, че Гранична полиция се справя много добре с него, но те плащат с телата си това, че границата не е добре обезпечена.

Това заяви служебният заместник министър-председател по обществения ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев по време на изслушването си в НС във връзка с предприетите мерки по охрана на границата на страната, справянето с потока от нелегални имигранти и след разтрела на български полицай край Елхово, предаде репортер на БГНЕС.

Демерджиев посочи, че много по-рано според него е трябвало да бъде отчетен проблемът с нуждата от увеличаване на броя на граничните полицаи. Той обясни, че са предприели действия за увеличаване на щата в Гранична полиция и увеличаване на автомобилите на граничарите. "На трето място пътищата, които обслужва граничната зона бяха в окаяно състояние. Предприехме радикален ремонт на тези пътища", обясни той.

Служебният министър на вътрешните работи подчерта, че многократно е посетил българските граничните патрули и е установил, че където има добро техническо обезпечаване са нужни с 6 пъти по-малко хора, за да се обезпечава границата. "Получихме помощ от ЕК в бърз порядък и сумите ще пристигнат идната година", каза още той.

Демерджиев обясни, че на границата са разпределени допълнителни безпилотни летателни средства, както и наличните хеликоптери на Гранична полиция.

Той отбеляза, че се полагат постоянни усилия съоръжението в Елхово да се поддържа, но неговото състояние се променя ежедневно.

Служебният министър на вътрешните работи обясни и какъв е диалогът с турската страна и дали има такъв.

"Поддържаме диалог с турската страна. Турция прояви съпричастност и сега отдели допълнителни сили. Набелязани са много действия, с които двустранно да си подпомогнем. Повишихме взаимодействието си с Фронтекс. Последните 2-3 месеца това взаимодействие се увеличи и подобри. Подобрихме и взаимодействието си с Интерпол. Възстановихме двустранната комисия, както и тристранната комисия", каза той.

Демерджиев отбеляза, че основният проблем за него е намаляването на щатния брой на граничните полицаи с 1300 души за последните 10 години. Той обясни, че дрехите на граничните ни полицаи са стари, като същото се отнася и за обувките им и това представлява опасност за техния живот. "Направили сме предложение да се възстанови и увеличи щатът с 1260 бройки", напомни той.

Служебният вътрешен министър каза, че постоянната ротация на сили води до това екипите да не могат да се сработят. Той обясни, че граничните полицаи непрестанно се опитват да обучават колегите си, които идват от вътрешността на страната как да охраняват външните ни граници и това не е никак лесна задача.

"Не мисля, че армията трябва да опазва границата. Точно силите на Гранична полиция са най-добре подготвени да охраняват границата", каза той, но подчерта, че ключово, за качественото постигане на тази цел, е увеличаването на щатните бройки с 1260 души, както и осигуряването на техническата обезпеченост.

Демерджиев подчерта, че ще се иска още помощ от ЕК, защото сме външна граница на ЕС. "Ние вярваме, че ще получим още по-голяма подкрепа", обясни той.

Служебният министър на вътрешните работи подчерта, че още преди години е трябвало да се предприемат действия по обезпечаване на границата.

Той каза, че на много места по границата не е имало покритие, но те са положили усилия да обезпечат това, като са разговаряли с мобилните оператори, както и фирмата, която отговаря за техническите средства, за да се подобри работата на системите.

"Ако родителите на Петър Бъчваров ми бяха поискали оставката, щях да я депозирам", съобщи той.

Демерджиев каза още, че районът на Малко Търново е най-тежкият район за опазване. "За съжаление, този район не е технически обезпечен, но сме стартирали процедури", обясни той.

Служебният министър на вътрешните работи подчерта, че има изградени 3 етапа на техническо обезпечаване на нашите граници. Той каза, че са получили подробни анализи и използват вътрешната информация, както и предложенията, които са получили за изготвяне на техническо задание. /БГНЕС