Демократите се надяват да спечелят Флорида с разрешаване на абортите

Хиляди привърженици на репродуктивните права се събраха на 13 април във Флорида, за да подкрепят референдум, с който в конституцията на щата ще бъдат включени мерки за защита на абортите. Демократите се надяват, че това ще увеличи шансовете им да спечелят този южен щат на президентските избори през ноември, съобщи US News.

Активисти в Аризона обявиха митинг на 14 април в Скотсдейл в знак на протест срещу решението на върховния съд на щата от 9 април, с което се възстановява 160-годишна забрана за аборти.

Събитията през уикенда отново изтласкаха абортите на преден план в президентската кампания между Джо Байдън и Доналд Тръмп. Аризона вероятно ще бъде решаващ щат за вота през ноември, а щатът ще бъде домакин и на една от най-оспорваните надпревари в Сената на САЩ.

Въпросът за абортите тормози републиканците от 2022 г. насам, когато консервативното мнозинство на Върховния съд на САЩ, включително трима назначени от Тръмп, премахна правото на аборт в цялата страна.

Тази седмица демократите веднага се възползваха от решението на съда, който установи, че почти пълната забрана от 1864 г. трябва да замени ограничението от 15 седмици, което републиканските щатски законодатели приеха през 2022 г. Кампанията на Байдън изпрати вицепрезидента Камала Харис в Аризона на 12 април, където тя заяви, че Тръмп носи отговорност за решението.

Бившият президент се опита да се дистанцира от решението, като заяви, че съдът е отишъл твърде далеч, и призова контролирания от републиканците законодателен орган да отмени забраната от 1864 г. Но републиканските лидери блокираха усилията на демократите да направят това на 10 април, като отбелязаха, че законът няма да влезе в сила до седмици и заявиха, че не искат да бързат.

На митинга от 13 април в Орландо един след друг ораторите предлагаха емоционални разкази за преживяванията си, свързани с абортите.

Дерик Кук, жител на Флорида, описа как съпругата му най-накрая е забременяла след множество спонтанни аборти. Но усложнение в 16-ата седмица означавало, че плодът ѝ няма да оцелее и застрашавало живота ѝ. Няколко седмици преди това Флорида е въвела ограничение на абортите до 15 седмици.

"Лекарят ни каза, че заради забраната не може да направи нищо, за да помогне", казва Кук, въпреки че законът позволява аборти, когато животът на майката е застрашен.

Съпругата на Кук, Аня, ражда плода във фризьорски салон на следващия ден и едва не умира в болницата от загуба на кръв, сподели той.

Историята, която Кук и преди е споделял публично, напомняше на въздействащата реклама, която кампанията на Байдън започна да излъчва тази седмица и в която се представя жена от Тексас, която едва не починала, след като ѝ бил отказан аборт, и обвинява Тръмп.

Повечето щатски забрани, включително в Аризона, съдържат изключения за защита на живота на майката. Но защитниците на репродуктивните права казват, че лекарите не са склонни да изпробват тези изключения в случаи, които не са ясно изразени спешни случаи.

По-рано този месец Върховният съд на щата Флорида даде възможност забраната на абортите за 6 седмици да влезе в сила на 1 май. Въпреки че на последните избори Флорида гласува за републиканците, кампанията на Байдън твърди, че абортите са върнали щата в играта през ноември./БГНЕС