Ден 25: Не козметичен, а основен ремонт на държавата

Демонстранти се събраха в центъра на София на 25-ия пореден антиправителствен протест, предаде репортер на БГНЕС.

Протестиращите продължават да отстояват двете си основния искания - оставка на цялото правителство, начело с премиера Бойко Борисов, предсрочни парламентарни избори, както и оттегляне от поста на главния прокурор Иван Гешев.

"Писна ни от арогантността и некомпетентността на политиците. Вече няма накъде, искаме всичко това да свърши. Ако може да дойдат малко по-достойни хора да ни управляват", сподели Ангел, един от протестиращите.

Според него протестите ще продължат и занапред, въпреки че има вечери, в които множеството не е толкова голямо.

"Все пак е неделя. Не е необходимо всяка вечер да има по 40 хил. души. Протестът не е свършил, тепърва започва", смята той.

Според Александър, който е сред редовно изразяващите недоволството си на площада, негативно отражение на протеста дават опитите на различни организации или политически лица да го поведат. Той е категоричен, че гражданската енергия не е насочена в подкрепа на дадена личност или партия, а модела на управление, който, според него, вече е опорочен.

"10 години ни управлява един строител. Аз съм се подготвила да ремонтирам след неговия строеж, защото то беше ремонти и после ремонти на ремонтите", смята художникът Ани Бекирска. Тя е дошла на площада със строителна каска, за да покаже, че страната от ремонт, но не косметичен, както казва младата цена, а основен.

В столицата остават блокирани и три от основните кръстовища в центъра - при Президентството, на Софийския университет и при Орлов мост. Бусът на майките на деца с увреждания от инициативата "Системата ни убива" също продължава да бъде паркиран пред Ректората, къде вчера се стигна до напрежение. През Блокадите се пропускат единствено линейки.

Протестът протича мирно, а полицейското присъствие в София остава засилено. /БГНЕС