Денко Малески: Подем на националистите и радикалите в РСМ затваря вратите за ЕС

Какво се търкулна зад брега на първия тур на местните избори в страната? Национализъм и радикализъм.

Национализъм, разбран като отъждествяване със собствената нация и подкрепа за нейните интереси, за сметка на интересите на други нации. И радикализъм, разбран като мислене и поведение, които се застъпват за екстремни промени, особено в управленските структури на страната, исторически появил се с Френската революция. Премиерът и управляващата коалиция са в беда.

В своя блестящ исторически труд „Падането на Римската империя“ Едуард Гибън пише за римски император, сключил непопулярен договор с враговете си, спасявайки страната и народа от разруха. Но с течение на времето и отминаването на опасността от война, все повече нараствала омразата на хората с наранено достойнство към императора, спасил Рим. Нещо подобно се случва на премиера на РС Македония с Преспанското споразумение и промяната на името на страната.

Съветът на Ангела Меркел към Заев, че политиката е като карането на колело и педалите трябва да се въртят постоянно, за да може страната да върви напред, се отнася до германската политика. В дебата за местните избори някой каза, че Заев трябва да бъде избутан от кормилото, за да не повтори същото предателство с България, както с Гърция, в това, което остава от мандата му. Ако е вярно, че национализмът и радикализмът са в подем в Северна Македония, можем да сме сигурни, че ще зациклим на пътя към ЕС, нашият шанс не само за европеизиране, но и за напредък като държава и като нация.

Новият набор от националисти и радикали, които се готвят да вземат властта в РС Македония, няма шанс да води напред към Европа. Противниците на Охридския, Преспанския и договора с България, както и на закона за езиците, ще предизвикат не само вътрешнополитически кризи, но и ще се сблъскат с нашите партньори във Вашингтон и Брюксел. Съюзниците, разбира се, ще зачитат демократично изразената воля на народа на Северна Македония, но вратите на ЕС ще останат затворени, докато не се охладят главите на новия набор от националисти и радикали, които искат да предизвикат предсрочни избори, за да поемат властта. Накрая, както решат избирателите, така ще бъде. /БГНЕС

…………….

Денко Малески е първият министър на външните работи на независима Македония. При възникването на спора с Гърция Малески призоваваше публично за бързото му разрешаване. През пролетта на 2019 г. след като написа, че сме били един народ и Гоце Делчев е българин, той бе подложен на публичен линч, напомнящ времената след 1945 г, когато всеки с различно мнение бе преследван и анатемосван. Президентът Стево Пендаровски веднага го освободи от длъжността съветник "поради намалени бюджетни средства". Малески е професор по международни отношения в Университета в Скопие. Коментарът е публикуван в Плусинфо