Депутатите не избраха нов управител на НЗОК

Народните представители не подкрепиха кандидатурата на проф. Жени Стайкова за управител на Националната здравноосигурителна каса. Тя беше издигната от БСП и е преподавател в Медицинския университет с дългогодишен опит. Кандидатурата й получи подкрепата на 59 депутати. След като в 48-то Народно събрание депутатите освободиха управителя Петко Салчев, подуправителката Йорданка Пенкова остана временно управляваща институцията. След решението на народните представители в 49-тото Народно събрание, Пенкова ще продължи да ръководи НЗОК, предаде репортер на БГНЕС.


От ГЕРБ-СДС гласуваха 62 депутати (13 "против" и 49 "въздържали се"), от ПП-ДБ гласуваха 59 депутати ( 3 "против" и 56 "въздържали се"), от "Възраждане" гласуваха 36 депутати (35 "за" и 1 "против"), от ДПС гласуваха 31 депутати (31 "въздържали се"), от БСП гласуваха 23 депутати (23 "за"), от ИТН гласуваха 11 депутати (11 "въздържали се"), а независимият депутат Радостин Василев гласува "за".

По време на изслушването си в пленарна зала проф. Жени Стайкова посочи, че за нея приоритет е профилактиката, защото според нея вложените средства в нея дават по-добри резултати. "Мисля, че трябва да се даде приоритет на болничната и общо специализираната медицинска помощ", каза тя и добави, че по отношение на този приоритет има консенсус. Тя коментира и другите важни приоритети за нея и отново подчерта, че по тях има приоритети. "Прозрачността, анализа и финализирането на информационната система, така че да бъдат ограничени злоупотребите в НЗОК. Другото, което трябва да се направи и има консенсус е да се намалят средствата, които се дават за лекарства", обясни тя.

Тошко Йорданов от ИТН критикува, че управляващото мнозинство не се е разбрало кого да издигне за кандидат. "Те не знаят какво искат. Задвижиха една процедура, която не знаят как да завършат", смята той.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова също критикува, защото дебат в залата липсваше. Тя призова народните представители да подкрепят проф. Жени Стайкова, защото според Нинова е най-добрият кандидат, но и освен това отбеляза, че явно тя е добра кандидатура, защото управляващото мнозинство не участва в дебата. /БГНЕС