Депутатите разрешиха на военни да следят за реда по време на извънредно положение

Депутатите гласуват на второ четене Закона за извънредното положение, предаде репортер на БГНЕС.

В началото на пленарния ден предизвика бурна реакция в залата появата на депутата от „Воля“ Веселин Марешки и неговата колежка Кръстина Таскова със предпазни сини костюми и маски. Облечен в „скафандър“ депутатът се оплака, че не е допуснат да направи декларация от името на парламентарната група.

По време на първата за деня половинчасова почивка Марешки подробно представи пред журналистите какво е искал да каже, как от месеци е повтарял за очертаващата се напрегната обстановка в България заради коронавируса, но всички му се смеели.

Все пак, след като беше подновено заседанието, Марешки отново в синия си костюм, успя да каже какво мисли и какво съдържа парламентарната му декларация. Това разгневи левицата и депутатът Валери Жаблянов призова председателстващият парламента Емил Христов да задължи Марешки да се приведе в приличен за парламентарната зала вид.

Депутатът от БСП посочи, че както военните излизат в официално облекло, така и Марешки трябва да не разваля имиджа на парламента.

Заради забавянето и многото желаещи да се изкажат по текстовете депутатите гласуваха удължаване на работния ден.

По време на дебата от левицата се обявиха против, че последният доклад на закона е изцяло променен в последния момент и е коренно различен от вида, приет на първо четене.

Бурно недоволство предизвика и включените допълнителна точка, с която се дава възможност на военнослужещите да участват в прилагането на противоепидемични мерки.

В крайна сметка, парламентът разреши на военните да следят за реда в селищата по време на извънредното положение.

Според член 10 в закона военнослужещите и въоръжените сили да имат право на извършване на проверки за самоличност, да спират превозни средства до пристигане на органите на МВР, да използват физическа сила и помощни средства, само когато това е абсолютно необходимо. /БГНЕС