Дидие Рейндерс ще се кандидатира за ръководния пост в Съвета на Европа

Комисарят по правосъдието на Европейския съюз Дидие Рейндерс получи подкрепата на белгийското правителство, за да се кандидатира за поста генерален секретар на Съвета на Европа, съобщи "Политико".


Рейндерс, който в момента е представител на Белгия в Европейската комисия, по-рано изрази интерес да остане за още един мандат в Комисията, но беше принуден да преразгледа възможностите си, след като Шарл Мишел, председателят на Европейския съвет, заяви миналия уикенд, че ще се кандидатира като главен кандидат на своята партия на изборите за Европейски парламент през юни. Мишел и Рейндерс са членове на партията "Реформаторско движение" в Белгия, активна главно сред френскоезичната и немскоезичната общност.

Съветът на Европа със седалище в Страсбург, Франиця, е международна организация, която се занимава с правата на човека и ръководи влиятелния Европейски съд по правата на човека. Организацията не е част от институциите на Европейския съюз, които включват Европейския съвет и Съвета на ЕС.

Настоящият генерален секретар на Съвета на Европа е хърватският политик Мария Пейчинович Бурич, която започна своя петгодишен мандат през 2019 г. Рейндерс беше официален кандидат за поста през 2019 г., но загуби надпреварата от хърватката.

Изборът за поста генерален секретар на Съвета на Европа е планиран за юни, съобщи служител по комуникациите на институцията.

Правителствата на държавите членки трябва да предложат своите кандидати до края на днешния ден, а институцията ще разгледа кандидатурите в края на януари. През март кандидатите ще се явят на събеседване с Комитета на министрите на Съвета на Европа. /БГНЕС