Димитър Ганев: Меморандум трябваше да има още през юни, Денков-Габриел са само фасада

Меморандумът е типично коалиционно споразумение. Това е стъпка в правилната посока генерално, защото има ясно регламентиран механизъм за взимане на решения, има и ясен план какво ще се прави оттук нататък и как да се прави. Това е нещо, което трябваше да бъде подписано още през юни, но ПП-ДБ не искаха да излезе като коалиция.

Коалиционното споразумение, наречено „меморандум“, е преговорна позиция от страна на ПП-ДБ, която без всякакво съмнение създава рискове от дестабилизация и отваря вратата към евентуална хипотеза на нови избори заедно с европейските.

Това заяви в интервю за БГНЕС политологът от „Тренд“ Димитър Ганев.

Въпреки заплахите за предсрочни парламентарни избори, пътят към тях е дълъг.

„Първо има доста време до 6-и март и при тази динамика нещата могат да се обърнат няколко пъти. Второ, самата оставка на Николай Денков на 6-и март предполага конституционна процедура, в която отново ще се сяда на маса за преговори. В рамките на този период от време, без всякакво съмнение, непрекъснато ще текат консултации между различните политически сили. Това, което непрекъснато ще стои на масата и ще го тегли към оставане на това НС, ще бъде фактът, че не виждам интерес от предсрочни парламентарни избори нито при ПП-ДБ, нито при ГЕРБ, нито при ДПС, поради факта че нито една от тези формации няма да има по-висок резултат на тези избори, нито една от тях няма алтернативно партньорство“, коментира Ганев.

Според него не трябва да се пренебрегва фактът, че предсрочни парламентарни избори създават риск от поява на нов субект, който малко или много ще размести пластовете.

Едва ли някой има съмнение от кой се вземат решенията?!

„Решенията се взимат между Бойко Борисов, Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов и Делян Пеевски. Всъщност това, което се случи в последните девет месеца беше преместването на властта от едно място на друго”, каза той и припомни събитията от близкото минало:

В периода 2009 – 2021 г. властта беше в Министерски съвет. За около една година в този период – по времето на Орешарски, властта е изместена от МС към НС. В политическата криза 2021 – 2023 г. до голяма степен, с изключение на кабинета “Петков”, властта беше в президентството. Сега от 8 месеца без съмнение властта се намира в парламента.

„Това, което казват - “Габриел-Денков преговарят”, е всъщност фасада, зад която се крие реалното вземане на решения”, каза Ганев. Според него мнението на Николай Денков и Мария Габриел може да се взема като консултация за дадени министри.

Значението на МВнР се омаловажа.

„Подценява се тежестта на Външно министерство в тази ситуация и в конфигурацията, в която се намираме в момента. Не се повдига въпросът за финансово и вътрешно министерство, защото те не са овакантени, а заради ротацията Външно министерство е овакантено”, уточни той. Според него въпросът с МВнР не трябва да се подценява. “Ако се постигне компромис и ГЕРБ запази контрола си във Външно министерство, то тогава за ПП-ДБ настъпва ситуация, в която нямат институционална комуникация със западните партньори”, обясни политологът.

Според Димитър Ганев чрез предложения във вторник меморандум, ПП-ДБ искат да покажат лице и идентичност.

„Искат да покажат, че тези точни принципи, на които стъпва цялата им платформа, ще отстояват с всички средства. Дори и да се направи компромис с МВнР, то до голяма степен би могъл да бъде изтъргуван за голяма част от програмата, която присъства в този меморандум”, смята той.

Относно предстоящата конференцията на ДПС, Ганев не очаква изненади. Според него там вероятно ще се следва зададена от почетния председател Ахмед Доган линия за съпредседателство.

„Не очаквам кой знае какви изненади, въпреки че форсмажорни обстоятелства винаги могат да възникнат. Вероятно ще осъмнем на 25 февруари сутринта със съпредседателство между Делян Пеевски и Джевдет Чакъров”, каза той и подчерта, че е важно какви послания ще се чуят, защото те ще зададат по-дългосрочна посока за ДПС. /БГНЕС