Димов към Нинова: С фалшиви новини политика не се прави

Длъжен съм да кажа ясно на г-жа Нинова - с фалшиви новини политика не се прави. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов, предаде репортер на БГНЕС.

„Днес станахме свидетели още веднъж, че Корнелия Нинова обича да се изказва неподготвена“, заяви Димов.

Той поиска да припомни за времето, когато нейното правителство управляваше, че ОП „Околна среда“ била спряна и на практика всичките средства, които трябвало да бъдат използвани в сектор ВиК били замразени. „В същия този период правителството на Орешарски и на БСП намираше за неудачно да инвестира от порядъка на 10-13 млн. годишно във ВиК- инфраструктура, докато след 2016г. този обем пари от националните средства e повече от два пъти нагоре“, каза Димов. Той посочи, че второто правителство на ГЕРБ успяло да спаси парите от първата оперативна програма и били реализирани практически почти всички водни цикли с изключение на един. „Единственият областен град, който не успя да защити тогава проекта си при кмет на БСП беше Перник, така че когато г-жа Корнелия Нинова говори за Перник, нека да е наясно, че именно нейният кмет не успя да вкара града си в първия цикъл на проекти за ВиК“, каза той. Това, което според него Нинова прави е продължение на една политика през фалшиви новини да се насажда страх. „Говоря за това, което твърди, че пием в момента. Между другото си припомнете Таско Ерменков как хвърли софиянци в ужас за известно време с фалшива новина, касаеща яз. „Искър“. Това нещо продължава не само в сектора води, това продължава и в сектор въздух, защото очевидно това са теми, които касаят всеки един от нас и са теми, които могат да събудят страх, но не е редно лидер на политическа партия, която има претенции да разпространява фалшиви новини и да насажда страх“, заяви Димов.

БГНЕС припомня, че днес лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че БСП ще внесе вот на недоверие към правителството.

Внасяме вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов за провала в политиката по околната среда и водите.

За десетгодишното управление на Борисов в резултат на некомпетентна политика, безхаберие и кражби, близо половин милион българи в момента са оставени без достъп до питейна вода. Водната криза в Перник става и национална, защото и други области и градове са застрашени от този проблем. В същото време постоянно се увеличаха цените на водата за граждани без да се предприемат каквито и да е мерки за инвестиции. Само 0,5% от мрежата е подменена, а над 50% от водата се губи, допълни Нинова.

Трети сме в света по замърсен въздух, защото правителството на Бойко Борисов разрешава внос на боклуци от цял свят, които да се горят в България. Дишаме рак и пием отрова. След десет години управление посегнаха на най-човешки неща като въздуха и водата ни. Всички обяснения за природни причини са безпочвени. Днес господин Борисов е казал в Перник, че тук политика няма. Не, господин Борисов, тук има само политика и нищо друго. Твой министър да каже даваме 32 милиона лева и ще осигурим вода през 2016 година и след четири години да няма вода и да не се знае къде са отишли парите, е политика на корупция, каза още Нинова. /БГНЕС