Димът от канадските горски пожари достигна Европа

Според британската метеорологична служба димът от рекордния пожароопасен сезон в Канада е преминал северната част на Атлантическия океан и сега засяга части от Западна Европа.


Канада официално отбеляза най-лошия си пожароопасен сезон в историята, като в понеделник димът от пожарите пресече Атлантическия океан и достигна Западна Европа.

Канада има драматично начало на сезона на горските пожари, като най-малко 19 027 114 акра вече са овъглени в цялата страна. Активността на горските пожари в Канада обикновено достига своя връх от юни до август, като повече от половината от пиковия сезон все още предстои.

През 1989 г. в страната са изгорели най-малко 18 254 317 акра, според противопожарната статистика на Канадския междуведомствен център за горски пожари.

Димът от горските пожари, който по-рано този месец обви Ню Йорк в облак от смог, вече е достигнал до Обединеното кралство, по данни на британската метеорологична служба.

Димът, който си проправя път към Европа, се разпространява чрез струйното течение - силни ветрове в горните слоеве на атмосферата. Това означава, че димът няма да доведе до драстично влошаване на качеството на въздуха в приземния слой на атмосферата, както се случи в североизточната част на САЩ преди няколко седмици.

"Макар че димът е високо в атмосферата, той може да допринесе за някои ярки изгреви и залези през следващите няколко дни", написа в Twitter националната метеорологична служба на Обединеното кралство Met Office.

Прогнозните модели показват, че димът ще се задържи в горните слоеве на атмосферата над Европа през по-голямата част от тази седмица.


По-рано Cи Ен Ен съобщи, че димът от горските пожари е достигнал Норвегия в началото на юни. Тъй като димът се впръсква на големи височини, той може да остане в атмосферата по-дълго и да измине по-големи разстояния.

Горските пожари продължават да горят в множество провинции в Канада. Според Националния доклад за противопожарната обстановка, изготвен от Канадския междуведомствен център за горски пожари, в неделя е имало най-малко 53 нови пожара в горските територии.

Най-много са в Алберта - 23, следвани от Онтарио и Квебек, които имат по осем, според доклада.

В понеделник агенцията съобщава за най-малко 27 нови пожара в горските територии, като 16 от тях са в Британска Колумбия.

Рекордният сезон на горските пожари продължава да оказва влияние върху качеството на въздуха в някои части на Северна Америка. В петък Канада предупреди в бюлетин за околната среда, че димът ще продължи да влошава качеството на въздуха в много части на страната. В Отава, столицата на Канада, правителствените показания за качеството на въздуха достигнаха най-високата стойност от 10 в неделя, което представлява "висок риск".

В допълнение към изпращането на дим към Западна Европа, пожарите доведоха и до появата на димни облаци в някои части на САЩ. По данни на Националната метеорологична служба Уисконсин, Мичиган и Индиана в понеделник са издадени предупреждения за влошеното качество на въздуха./БГНЕС