До 2 седмици кабинетът на РСМ ще оповести промените в Конституцията

В следващите две седмици промените в Конституцията на РСМ ще бъдат обсъдени от страна на на правителството в Скопие, и след това ще бъдат публично оповестени.

Това стана ясно след заседанието на управляващия Социалдемократически съюз /СДСМ/ на премиера Димитър Ковачевски, предаде БГНЕС. От партията уточниха, че на онлайн-срещата на Централния съвет на СДСМ е било взето решение "предложените промени в Конституцията, след като бъдат разгледани от министерския съвет, да бъдат изпратени в Народното събрание", където ще има "дебат съгласно парламентарната процедура".

Вчера освен ръководството на СДСМ заседава и това на Либерално-демократическата партия, която също е част от управляващата коалиция в Скопие. И двете формации считат, че е необходимо да бъдат приети промените в Конституцията, за да може "страната да продължи по европейския път".

Лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Христиан Мицкоски вчера съобщи, че "прекратява всякаква комуникация с управляващите по въпроса за конституционните промени". Според него "преговори с властта може да има само по въпроса за провеждането на бързи предсрочни парламентарни избори".

"Сега трябва да се приеме решение за продължаването на европейския път, и заедно да гарантираме европейското бъдеще на гражданите", каза Ковачевски по време на младежки форум в Охрид. "Трасираният път към ЕС няма да бъде лек, той трябва да се измине. Длъжни сме да дадем възможност на нашите граждани, на младите, на бъдещите генерации, да бъдат част от мозайката на ЕС: по-богати с по-добър стандарт от сегашния... и това да не бъде в някоя друга държава, а тук, в Македония". Това каза македонският премиер Димитър Ковачевски по време на младежки форум в Охрид. Според него "правителството е взело много трудни решения и демонстрирало кураж".

"Преговорният процес бе труден и тежък, но ние като страна, от този процес излязохме със защитени позиции. С началото на преговорите и скрийнингът, подписването на договора с Фронтекс, миналата година получихме пълно потвърждение за европейското бъдеще и европейската перспектива за младите. Получихме и потвърждение, че македонският език е защитен и е на еднакво ниво както с останалите езици в ЕС", каза още македонският премиер Димитър Ковачевски. /БГНЕС