Доброволци разчистват стара къща в София, правят център за деца аутисти

Доброволци и родители на деца с аутизъм и специални потребности разчистват изоставена стара къща на ул. „Коста Петрунов“ 4 в столичния район „Слатина“, за да я превърнат във функциониращ център за деца-аутисти и хора със специални потребности, предаде репортер на БГНЕС. Разчистването е със съдействието на администрацията на район "Слатина".

Милена Кънчева от Гражданско движение „Помощ на лица с проблеми в развитието“ и майка на 30-годишен аутист каза пред БГНЕС, че къщата им е предоставена от община „Слатина“, както и че имат за партньор Фондация „Образование, бъдеще, възможности“. „Идеята на тази къща е да направим едно пространство, което да бъде социален адрес на аутистичните личности, независимо от тяхната възраст, на техните родители и други лица с проблеми в развитието“, обясни тя.

Кънчева подчерта, че в България на практика няма едно място със затворен кръг от услуги, и тяхната мечта е в тази къща да могат децата, и впоследствие младежите и възрастните, да получат точно тази подкрепа, от която се нуждаят, на едно място, защото те имат различни потребности в различните фази на психическото си развитие.

В днешното разчистване на къщата, в която живеещи наоколо изхвърлят боклуците си, а периодично се настаняват и клошари, участват общо 8 души – трима доброволци и петима родители на деца и младежи с аутизъм. „Разбира се, нуждаем се от още помощ, от доброволци и от помощ от всякакво естество, защото в тази къща няма абсолютно нищо и трябва да направим всичко, като се започне от покрив, електрическа инсталация, канализация, дограма, съответно после подове, стени, прозорци, первази и асансьор, или ако трябва да бъдем точни около 500 хил. лв.“, отбеляза жената.

Тя, обаче, е категорична, че не искат някой да им дари 500 хил. лв., а, че се надяват всеки да помага с каквото може. „В момента има кампания за нас в „Подкрепи бг“, където събираме пари за покрива. А на дадения етап, тъй като бавно и трудно се събират парите, решаваме, че ще вложим събраните средства в това да направим първо първия и втория етаж, за да можем да ги използваме“, каза още Кънчева, като изрази надежда, че когато хората видят, че нещо се прави, ще бъдат по-активни в подкрепата си, и с годините къщата ще стане мястото, от което всеки ще бъда овластен, ще бъде личност, и ще се чувства добре, като хората в норма също ще бъдат добре дошли.

Жената добави, че от години се оглеждат за обект, където да бъде направен центъра за деца с аутизъм и хора със специални потребности. „Тази къща ни беше предложена от район „Слатина“. Г-н Илиев обеща да помага. Освен това, много ни хареса дворът, и това, че е достатъчно голяма и отговаря на потребностите, защото навсякъде, където има работещи центрове – или за социална рехабилитация, или дневни центрове, пространството не стига и чакащите са много“, разказа тя.

Кънчева добави, че това, за което молят, не е животоспасяващо. „Не искаме да се съберат едни 100 хил. лв., за да се спаси живот или да се присади орган, но моля хората да се замислят как аутистичните личности и хората с проблеми в развитието живеят, защото тук говорим за начин за достоен живот, какво става с тях, когато ги няма техните близки“, заяви тя.

Жената каза, че все по-малко е стигмата, защото все повече родители и общества избират да говорят за аутизма. „Позитивно съм настроена за това, че хората все повече разбират за какво става дума, но няма тази емпатия и тази чувствителност, която би била полезна на цялото общество“, заключи Кънчева./БГНЕС