Додик: Ще организирам референдум за отделяне на Република Сръбска от Босна и Херцеговина

Президентът на Република Сръбска /РС/ Милорад Додик съобщи, че до края на тази година е възможно да организира референдум за отделянето на РС от Босна и Херцеговина /БиХ/.

"До Нова година Република Сръбска може да организира референдум за своя статут и по какъв път ще поеме напред. Ще се борим по свой, политически начин. Така ще бъде докато не бъде приет закон за Конституционния съд в БиХ, който да върне авторитета на тази институция. Не желаем конфликт, а ролята на НАТО виждам като гарант за мира и евентуално излизане от междуетническата разграничителна линия в случай на гореща политическа ситуация", написа Додик в Туитър.

Според него "Република Сръбска няма намерение да се отказва от защитата на своите позиции... В най-скоро време ще бъдат взети решения за забрана на СИПА /спецслужбите, бел.ред./ на съда и на прокуратурата на БиХ на територията на Република Сръбска, защото те нямат конституционно право. Няма да приемем да бъдем протекторат или колония. Конституционният съд в БиХ промени политическата система и това води ни превръща в същото положение като това на сърбите в Косово", написа още той и добави, че "няма на кого да се оплаква, защото Конституционният съд се превърнал в инквизиция".

БГНЕС припомня, че Република Сръбска е една от двете съставни части на Босна и Херцеговина. Тя бе създадена след края на войната в Босна при подписването на Дейтънското мирно споразумение през 1995 г. /БГНЕС