Додик заплаши Балканите с нова "битка за освобождение"

Лидерът на босненските сърби Милорад Додик обяви, че Република Сръбска /РС/ трябва да се освободи от Босна и Херцеговина /БиХ/.

Лидерът на босненските сърби Милорад Додик обяви, че Република Сръбска /РС/ трябва да се освободи от Босна и Херцеговина /БиХ/.

"На Република Сръбска ѝ предстои нова битка. Да се освободи от БиХ", каза Додик по повод 9 май, Деня на победата, в Баня Лука.

Сръбският ентитет на федерацията отбеляза днешния ден със шествие "Безсмъртен полк". Участниците в шествието поднесоха венци пред Паметника на жертвите на фашизма на Площада на загиналите борци в града.

Додик каза, че "свободата е това, което обединява сръбския народ като цяло".

„Победата над фашизма е постоянна и не може да бъде заменена с друг термин“, заяви лидерът на босненските сърби и добави, че "най-много жертви има сред сръбския и руския народ".

„Нашата съпротива срещу всеки вид потисничество тук е силна. Германският режим уби над 30 милиона души. Всички, които бяха под атаката на германската идеология, загинаха. Тогавашната Германия искаше подчинение, искаше да управлява", каза още Додик, цитиран от Радио-телевизия на Сърбия.

В марша участваха и сръбският член на президентството на БиХ Желка Цвянович и председателят на Народното събрание на Република Сръбска Ненад Стевандич.

Министри в правителството на Република Сръбска, посланикът на Русия в БиХ Игор Калабухов, депутати в Народното събрание на РС, кметът на Баня Лука Драшко Станивукович и генералният консул на Сърбия в Баня Лука Милош Вуич също присъстваха на събитието. /БГНЕС