Докато ЦИК пита Йоловски какви действия ще предприеме за балотажа, той вече удостоверява машините

Централната избирателна комисия (ЦИК) реши да изпрати писмо до министъра на електронното управление Александър Йоловски, с което да иска министърът да информира комисията какви ще са последващите действия, които ще предприеме МЕУ във връзка с балотажа за местния вот на 5 ноември, предаде репортер на БГНЕС.

Това стана ясно от заседанието на ЦИК, което се провежда ден, след като Върховният административен съд върна машините за балотажа, предаде репортер на БГНЕС.

На заседанието ЦИК трябва да обяви и решението си за първия тур на вота, след като протоколите са на 100% обработени. Такова решение Общинската избирателна комисия на София издаде в малките часове на денонощието.

Междувременно, докато ЦИК решаваше за писмото, което да изпрати до Йоловски, от повереното му министерство информираха, че започва процедура, която да гарантира на българските граждани възможността да гласуват и машинно на втория тур на местни избори 2023. За да се избегнат всякакви рискове за повторна отмяна на машинния вот, в края на новата процедура министърът на електронното управление Александър Йоловски ще положи подписа си.

Александър Йоловски: Удостоверяваме машините за втория тур на изборите

Министърът на електронното управление кани представители на Държавна агенция „Национална сигурност“, на партиите, коалициите и инициативните комитети, регистрирани за участие в изборите, на неправителствените организации, регистрирани наблюдатели на съответния вид избор, както и на Българската академия на науките да наблюдават всяка стъпка от процеса. Те ще получат достъп до цялата информация по реда, определен от ЦИК. /БГНЕС