Зам.-министър Стойнов: Машините за гласуване се удостоверяват най-вече от гласоподавателя

Машините за гласуване се удостоверяват най-вече от гласоподавателя, поради простата причина, че всеки гласоподавател поглежда и вижда със собствените си очи какво е отпечатали машината за гласуване. Това е най-важното удостоверяване за всеки един гласоподавател.

Това заяви заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов, предаде репортер на БГНЕС.

„Тази сигурна среда, в която се извършва удостоверяването на машините, е сигурна не защото в нея има някаква тайна, а защото софтуерът за гласуване и машините за гласуване са обект на авторско право", каза Стойнов, като подчерта, че в Изборния кодекс пише, че софтуерът за гласуване трябва да е с отворен код.

Заместник-министърът на електронното управление посочи, че е тук заради уменията си като IT специалист и има мандат от министъра да провери целия този процес, да го направлява и контролира. „Вие бихте ли подписали едно от най-важните решения за една демократична държава, което са изборите, в което гражданите избират своето управление, вие бихте ли го подписали без да сте погледнали това, което подписвате и удостоверявате", добави той, като уточни, че не е намерил нищо притеснително в този процес, а в своите доклади експертите съветват да подпише решението и затова го е направил.

Ангел Петров, главен секретар на Министерството на електронното управление, обясни: „Основната заблуда, която виждаме ние е, че има твърдение, че след довереното изграждане нищо повече не може да се прави. Довереното изграждане е един ритуал, в който една процедура се изпълнява контролирано от експерти на ЦИК, създават се няколко продукта в рамките на тази процедура. В рамките на тази процедура криптографският ключ, който заключва софтуера, който ще се инсталира на машините, се генерира от членовете на ЦИК и най-важният продукт от тази процедура е създаването на инсталационният имидж, или флашка, с която после следва да се инсталират 9 хил. машини."

Или това означава, поясни той, че е създаден софтуер, той има уникален хеш, т.нар. уникално дигитално ДНК. „След това това ДНК ние го търсим на всяка една машина, визуализираме го на всяка една разписка. Защо ЦИК избира да прави процедурата по доверено изграждане преди да приключи удостоверяването – защото има технологично време, в което изпълнителят по тяхната обществена поръчка трябва да инсталира 9 хил. машини", каза още Петров.

Заместник-министърът на електронното управление отбеляза, че не може да спекулира дали човек от МЕУ е сезирал ДАНС. По думите му всеки един от присъстващите е заявил ясно, че стои зад подписа си. „Аз не взимам еднолично решение за удостоверяване на машините. Аз го правя на базата на доклад от три независими институции и четири екипа, които тестват машините. Всеки един от тях е заявил ясно и категорично, че съветва да удостоверим машините за гласуване, ако аз не го направя, нося отговорност и трябва да имат железни аргументи за това", подчерта той.

Стойнов уточни, че машините на броят вота на избирателите, вотът се брои от хора.

Ангел Петров посочи, че няма проблем в процедурата по довереното изграждане да се правят каквито и да е снимки. „Машините могат да бъдат инсталирани с този софтуер, който ние удостоверихме, с тази хеш сума, която се визуализира след инсталирането на машината. Нищо не налага да бъде променяно и един бит информация от този инсталационен пакет не е необходимо да бъде променяна за втория тур на изборите, ако съдът приеме, че не втори тур трябва да се гласува с машини", съобщи той.

Петров подчерта, че присъствието на ДАНС в процеса на удостоверяване не е на база нормативно изискване, а на база писма, които МЕУ пиша до тях.

Стойнов заяви, че не знае докъде е стигнала проверката на ДАНС и че не е викан за втори път да дава обяснения.

„Аз стоя зад всичко, което сме извършили, и зад професионализма на всички, участвали в този процес", заключи той. /БГНЕС