Донев: Държавата се управлява с решения и поемане на отговорност за тях, а не с тълкувания и предположения

Въпреки трудностите, пред които бяхме изправени, включително и заради прибързани и необмислени промени в изборното законодателство, отново се справихме с нашата част от отговорността за подготовката и провеждането на предсрочните парламентарни избори.

Това каза служебният премиер Гълъб Донев на заседание на Министерския съвет, предаде репортер на БГНЕС.

Донев поздрави министрите Демерджиев, Милков и Тодоров.

След поредните предсрочни парламентарни избори, подчерта той, живеем отново между две хипотези – ще има или няма да има редовно правителство. „Докато се изясни кое от двете има политически живот, България има действащо, макар и служебно, правителство", заяви Донев.

„След 8 месеца мога да заявя, че държавата не се управлява със знаци тълкования и предположения, а с решения, понякога трудни, и с поемане на отговорност за тях", категоричен е служебният премиер.

Той подчерта, че служебното правителство продължава да работи по неотложните задачи пред държавата в очакване на конституирането на 49-ото Народно събрание и сформирането на управляваща коалиция.

„Министерство на финансите подготвя проекта на закона за държавния бюджет за 2023 г., който МС трябва да внесе в НС до кроя на април", съобщи Донев и добави, че в случай, че в този момент преговорите за съставяне на редовно правителство все още продължават, ще служебното правителство ще изпълни и тази своя отговорност.

„Освен това, след конституирането на 49-ото НС ще внесем на вниманието на народните представители редица ключови законопроекти, свързани с овладяването на финансовите, социално-икономическите проблеми на хората", отбеляза Донев и посочи, че сред тях са и законопроектите, от които зависят реформите, заложени в Националния план за възстановяване и устойчивост./БГНЕС