Доц. д-р Наум Кайчев: Колегите от Скопие се отдръпнаха от предварително набелязаното

По време на последната среща на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси между България и Република Северна Македония имаше относително конструктивна атмосфера, Това съобщи специално за БГНЕС доц. д-р Наум Кайчев – историк и заместник-съпредседател на комисията, която заседава в Скопие.

Основният дебат между експертите е бил фокусиран върху темата за Охридската архиепископия в учебниците за седмо отделение (седми клас – бел.ред.) в училищата в РС Македония.

„Бяхме близко до решение сутринта на днешния ден, но за съжаление колегите от Република Северна Македония се отдръпнаха от някои предварително набелязани позиции и не можахме да стигнем до решенията, които очакват нашите две общества. Става въпрос по-специално за произхода на Охридската и автокефалния характер на Българската православна църква, от която тя произхожда”, сподели доц. Кайчев.

„Не успахме да утвърдим план график за 2023 г. и остава този въпрос да бъде разискван и решен на онлайн среща през втората десетдневка на м. януари”, допълни българският историк.

Очакването за такъв план произтича от протокола на междуправителствената комисия от юли 2022 г. /БГНЕС