Доц. Бърдаров: Скандално висока и срамна е смъртността в страната

В света, в който ще живеем, ние ще се бием за човешки ресурси. Това заяви доц. Георги Бърдаров, който представи своя нов доклад „Демографски рискове и предизвикателства пред България“ в принос към Доклада „(не?)ПОБЕДИМИ ПАНДЕМИИ“, предаде репортер на БГНЕС.

Доц. Бърдаров подчерта, че е радетел на свободната воля и голям застъпник на демокрацията. „В този доклад става дума за здравето, за здравословния начин на живот, справяне с някои вредни навици. Ние няма как да забраним всички вредни навици, но можем да намерим начини, с които да редуцираме вредните ефекти“, каза той и допълни, че когато се говори за вредни навици, хората разбират пушене, алкохол, наркотици, без да имат предвид дигиталната зависимост, която влияе както на психиката, така и на физиката, тъй като липсва физическа активност.

Университетският преподавател отбеляза, че в последните години изключително много се говори за демография в България. Той обърна внимание, че демографията е с отложен ефект.

„България се намира в тежка демографска криза“, заяви доц. Бърдаров и посочи, че България е единствената държава в света, която в продължение на 30 г. е неизменно в тройката за отрицателен естествен прираст и водеща в целия свят по смъртност на населението, като определи това като „скандално срамно“.

В България, поясни той, липса младият активен контингент население.

„Демографската картина на Европа днес, е демографската картина на света утре“, категоричен е авторът на доклада, който посочи, че в България има свръхвисока смъртност, както и срамно огромен процент необразовано ромско население. Доц. Бърдаров заяви, че човек, който няма средно образование, става маргинал и той ще бъде в тежест на държавата. Той открои, че е важно какви са структурите на населението, а не толкова броят му.

Доц. Бърдаров е категоричен и че не е вярно, че в България има ниска раждаемост, а напротив за територията, на която се намираме, тя е абсолютно нормална.

Като „скандално висока и срамна“ той, обаче, определи смъртността в страната, като отбеляза, че по данни на ООН България е първа по смъртност в целия свят от 2019 г. насам. Доц. Бърдаров подчерта, че в региони в България има нива на смъртност, достигащи до 40 – 50 промила.

Въпреки мрачната статистика, решения за справяне с демографската криза, обаче, има, те са с отложен ефект и ще дадат резултат впоследствие. В съвременния свят няма чиста демографска мярка, която да даде резултат веднага, но трябва да се предприемат мерки по отношение на образованието, реализацията, доходите, инфраструктурата, сигурността, имиграционната политика.

Доц. Бърдарод смята, че трябва да има радикална реформа в образованието, посочвайки, че много харесва финландският модел в средното училище. Той е категоричен, че общество, което е осъзнало, че най-важната инвестиция е в образованието и в културата, ще прогресира.

Според него, обаче, имаме тежък недъг от социализма – хората да учат едно нещо и да работят друго. „Загуба на време е да учиш нещо, което няма да ти бъде полезно след това в практиката“, каза университетският преподавател и уточни, че ако не бъдат предложени условия, за да се привлекат младите хора, те ще отидат там, където им ги предлагат.

Трябва да има инфраструктура – не само пътища, но и училища, и здравни заведения. Социална сигурност и справедливост също са от изключително значение, а се оказва, че „в България имаме тотално недоверие към институциите“. „Болното общество рефлектира в крайна агресия по улиците и училищата“, каза още доц. Бърдаров и допълни, че у нас съществува загубеното чувство за общност и продължи: „До такава степен сме разделени, че не можем да се зарадваме на успехите на Георги Господинов, на Нургюл Салимова и др.“

Доц. Бърдаров сподели, че като малък е мечтаел и е привърженик на света без граници. „В света без граници, още по-важни ще бъдат корените на хората“, заяви той.

Авторът на доклада коментира, че е нужна и проактивна имиграционна политика, насочена в една посока – образовано младо проактивно население. Нужно е да привличаме образовани квалифицирани хора от други страни и от други континенти, защото „в света, в който ще живеем, ние ще се бием за човешки ресурси“. „Който дава за това общество, трябва да бъде добре приет“, категоричен е доц. Бардаров.

По отношение на здравеопазването, той обясни, че в България има една обърната пирамида на здравната система, а именно „лечение – превенция“, вместо „превенция – лечение“. Доц. Бърдаров каза, че е привърженик на мярката държавата да стимулира работодатели, които осигуряват профилактика на своите служители.

„На хиляда процента съм убеден, че България има бъдеще. Има и такива млади хора, на които имам честта да преподавам, такива, с които общувам в Западна, Централна, Северна и Южна Европа. Нашето огромна отговорност е тези млади хора да живеят, да създават семейства в България“, каза още той и заключи, че навсякъде, където тупти българско сърце, навсякъде там е България.

Доц. Бърдаров е поканен от Министерството на труда и социалната политика да разработи матрица на такава демографска стратегия. /БГНЕС