Доц. д-р Искрен Иванов: Пукнатините във властта на Путин може да са начало на по-мощен процес

Случилото се в Русия беше като хвърлена ръкавица към Владимир Путин. За първи път ставаме свидетели на това, че властта му се пропуква и само от него зависи дали ще може да удържи подкрепата. Това заяви в интервю за БГНЕС доц. д-р Искрен Иванов, преподавател по „Национална сигурност“ от Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

С него разговаряме за опита за настъпление към Москва на ЧВК „Вагнер“ и нейния водач Евгений Пригожин.

„За да може да постигне нова революция, подобна на тази от 1917 г., Пригожин се нуждаеше от доста по-голяма подкрепа от тази, която получи. В евразийската култура, когато един лидер иска да направи революция, той се нуждае от подкрепата на армията, на службите, на народа. Ако погледнете руската и съветската история, това се потвърждава – за да направите революция, трябва да спечелите всички на ваша страна“, заяви доц. Иванов.

Той определи случилото се в Русия като хвърлена ръкавица към Путин. „За първи път ставаме свидетели на това, че властта на Путин се пропуква и само от него зависи дали ще може да удържи подкрепата“, добави експертът по национална сигурност.

На въпрос на БГНЕС дали това показва уязвимостта на Кремъл и дали това е „началото на края на руския президент“, той подчерта, че това едва ли е краят на Путин, а по-скоро на структурирането на нови центрове на власт в Русия.

„Остава да видим дали това е пукнатина във властта на Путин, или се пропуква и неговият харизматичен образ. Цели 86% от руснаците подкрепят президента си. Следващите 3-4 месеца ще бъдат особено критични за Путин. Възможно е тези пукнатини да са началото на доста по-мощен процес, който да прерасне във вътрешен политически конфликт в Русия“, смята експертът.

Ако в Русия избухне гражданска война, тя ще бъде в доста по-неизгодна позиция да продължи военната си интервенция в Украйна.

„Русия постепенно отслабва. Русия няма да може да си гарантира сигурността – срещу нея са НАТО и САЩ, подкрепящи Украйна от Запад. И както знаем, световният политически, финансов и културен елит е концентриран зад Вашингтон. Изключително трудно е да се спечели срещу този елит и срещу човек като президента Джо Байдън, който е ветеран от епохата на Студената война. Затова според мен още е твърде рано да говорим за детрониране на Путин“, прогнозира доц. д-р Искрен Иванов.

Цялото интервю може да гледате в канала на BGNES в YouTube в раздела НА ЖИВО. /БГНЕС