Доц. Георги Георгиев: Гоце Делчев – майсторът на сърдечния разговор

Водачът на революционното движение на македонските българи Гоце Делчев изгаря като свещ. Той загива преди да навърши 32 години, успявайки да вземе от живота много неща, но по-малко от всичко. Това заяви пред БГНЕС доц. Георги Георгиев от Института за исторически изследвания към БАН.

С него разговаряме за приятелите и най-близките на Апостола на македонските българи. Днес се навършват 120 години от гибелта на водача на Вътрешната македоно-одринска революционна организация (ВМОРО), който е убит на 4 май 1903 г. край село Баница, Серско.

„В сравнително краткия си живот Гоце Делчев се е срещал с много широк кръг от хора, включващ стотици, а може би и хиляди имена. По тази причина много трудно може да се каже кои са неговите най-близки приятели“, заяви доц. Георгиев.

За Гоце Делчев членовете на ВМОРО са негови другари, на такава основа той гради отношенията си с тях.

„Най-техният кръг от приятели във Военното училище включва Ефрем Чучков, Борис Дрангов, Тодор Саев, Стамат Стаматов. В Щип той се среща с Даме Груев. Като изтъкнат деец на ВМОРО той поддържа другарува с първостроителните на организацията, сред които са Петър Попарсов, Иван Хаджиниколов, д-р Христо Татарчев“, отбеляза доц. Георгиев.

Особено близки са отношенията на Гоце Делчев с Гьорче Петров, с който са задгранични представители на ВМОРО.

„Те са работили заедно рамо до рамо. Всички исторически извори свидетелстват, че Гоце е изпитвал огромно влияние от Гьорче Петров и особено ще се отнася до организационната идеология“, заяви историкът.

Друг много близък съратник, който оказва влияние върху Апостола на македонските българи, е Михаил Герджиков. „От него той възприема похватите на анархизма в неговия бакунистки вариант, от там идва и теорията за бомбените атентати. Смята се, че именно Михаил Герджиков го е запалил по тях“, каза доц. Георгиев.

Има и една трета фигура, която, ако се вярва на Симеон Радев, също е повлияла върху Гоце Делчев. Става дума за Димо Хаджидимов, който го запознава с редица социални теории.

„Много е трудно да се каже кой е най-близкият приятел на Гоце. Той е описан от Климент Шапкарев, който си го спомня как по цели дни седи в кафенето на хотел Батенберг, където е била стаята му. Срещал се е с много пъстра палитра от хора – от студенти до дипломати, учители, военни… Въпреки че всички извори го описват като свит човек, който не е имал ораторските заложби на Гьорче Петров, Гоце Делчев е бил несъмнено майстор на интимния и сърдечен разговор“, подчерта доц. Георгиев.

А имал ли е любима? На този въпрос съвременната историческа наука не може да даде категоричен отговор.

„Не разполагаме със сигурни данни. Всички казват, че Гоце Делчев не е позволявал дори на най-близките си да надникнат в съкровените му чувства“, заяви историкът.

Съществува мнение, че революционерката и учителка Янка Каневчева, който впоследствие се омъжва за Михаил Герджиков, е била любимата на водача на ВМОРО. Тя е от възрожденски род, който е в тесни роднински връзки с Шапкареви, преподава в редица български училища в цяла Македония и Одринска Тракия.

„Появява се легендата, че Гоце Делчев е завещал на своя съратник Герджиков тежкото бреме да се грижи за Янка Каневчева, ако умре. Не можем да кажем дали това е истина или не, защото нямаме твърди доказателства“, подчерта доц. Георгиев. /БГНЕС