ДВ: ЕС трябва да прекъсне преговорите със Сърбия, докато Вучич е на власт

Сърбия не е демократична държава и преговорите за членството й в ЕС трябва да бъдат прекъснати, докато Александър Вучич е на власт. Той оцелява начело на държавата, благодарение на методите на своя ментор Слободан Милошевич, като задушава брутално опозицията и контролира медиите и съдебната система.

Президентът на Сърбия Александър Вучич предпочита да вярва, че зад масовите демонстрации стоят чужди сили, отколкото да признае, че те са израз на недоволство от неговото правителство и затова разпространяват конспиративни теории, както се е учил от Слободан Милошевич. След като спечели убедителна победа на „изборите”, бойкотирани от опозицията и сега контролира две трети от местата в парламента, Вучич няма обяснение как „чужди агенти” могат да контролират десетки хиляди хора в Сърбия. Той не посочва нито един, а просто разпространява същите теории на конспирацията, които датират от времето на управляващата Югославска комунистическа партия. Този маниер е усвоен от бившия президент Слободан Милошевич, който също така „мутирал” от комунист в националист. Въпреки че Вучич твърди, че е демократичен президент, той прилага методите на ментора си за оставане във властта, като задушава опозицията, превзема медиите и държи под контрол съдебната власт Той реагира на демонстрациите, като изпрати своите нападатели, униформени или провокатори в цивилни дрехи, които, противно на твърдението на Вучич, не се въздържаха, а биеха мъже и жени, които бяха съборени на земята, както и деца. Вътрешните сили за сигурност отдавна са позор за държавата Сърбия.

Сърбия не е демократична държава. И докато стане такава, тя не трябва да се счита за потенциален член на Европейския съюз. ЕС има достатъчно проблеми с автократичните лидери в своите редици. Германският канцлер Ангела Меркел подкрепяше Вучич твърде дълго и това може да хвърли сянка върху мандата ѝ като успешен канцлер. Когато Германия пое председателството на ЕС, от устата на Меркел прозвучаха хубави думи за върховенството на закона и демокрацията. Въпреки това не трябват думи, а дела. Преговорите за присъединяване на Сърбия трябва да бъдат прекъснати, докато Вучич е на власт. Представителите на ЕС трябва да призоват за бързо разследване на бруталните нападения срещу демонстрантите. А ако Сърбия откаже да сътрудничи, на нейните министри трябва да им се забрани да влизат в ЕС. /БГНЕС ---- Анализ на „Дойче веле“