Двама загинаха след взрив и пожар в Пирогов

Двама души загинаха при пожар, който избухна тази нощ във Второ вътрешно отделение на УМБАЛСМ Пирогов, предаде репортер на БГНЕС.

"Пациентите са върнати обратно по стаите им, след като всичко е локализирано, съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на извънреден брифинг пред лечебното заведение. Няма други тежко пострадали хора, допълни министърът.

Незабавно след възникване на сухия взрив и възникналия пожар необходимите мерки са предприети веднага, за да намалим щетите и да ограничим възможността да пострадат други хора. Както каза и министър Ананиев – двама души, които са били в това отделение и са били в непосредствена близост, са загинали. Другите пациенти са евакуирани и са настанени пак, в момента няма опасност за тях. Изключваме възможността това да е злонамерено действие – тази възможност е изключена, увери вътрешният министър Младен Маринов. „Тъй като в Пирогов съществува сериозна система за охрана, има и полицейска охрана. Работим, в момента текат процесуално-следствени действия под надзора на софийската градска прокуратура, в момента следовател работи в болницата. Работим по няколко версии, знаете в болницата се работи с апаратура, с повишено налягане на кислород, така че започваме да работим по тази версия“, съобщи още Маринов и допълни, че най-вероятно взривът е произтекъл по такъв начин.

Когато стане възможно да се влезе в помещението и е безопасно за колегите и пожарникарите, специалистите ще могат да кажат и ще направят експертизи.

Има и срутена стена при взрива, това са вторични щети – вследствие на взрива има паднала стена, затова казвам, че още е трудно да влезем в самото помещение, за да започнат работа следователите, допълни Маринов.

„Държа да подчертая бързата реакция на екипа на болницата, на дежурния екип, на д-р Петров и на всички останали, които са предприели абсолютно всички действия, докато дойдат 12 пожарни коли. Благодаря и на пожарната, на МВР, които съвместно и организирано действаха да локализират щетите така, че в момента болницата работи нормално. Искали са и други болници да помогнат на Пирогов, обаче към момента това не се налага, след като екипът се е справил сам“, съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

По отношение на това, което се случи – на мястото на инцидента е имало двама пациенти, които са загинали.Единият от тях със сигурност е имал нужда от подаване на кислород поради тежко увреждане на белия дроб. Това е било основното му заболяване, поради което на него му е подавано допълнително количество кислород, - т.нар. кислородотерапия. Това е нещо, което се прилага при много пациенти и което е наложително. За конкретните причини не мога да кажа нищо още, съобщи пък зам.-директорът на Пирогов Никола Габровски. „Благодаря на всички екипи, които са реагирали на момента въпреки сериозността на инцидента, и без тяхната смела реакция в момента щяхме да говорим за инцидент от друг мащаб, за национална трагедия. Благодаря и на екипите на пожарната, като в рамките на пет минути пристигнаха 12 противопожарни автомобила, за да локализират инцидента. Пак казвам, ако това не се беше случило, щяхме да говорим за национална трагедия“, допълни Габровски.

В момента ситуацията в болницата е под контрол, всички пациенти, които са били в помещението, са обгрижени. Проверено им е състоянието, направени са всички действия, за да се види дали има някакви последици от този инцидент. Към момента нямаме данни за друг пациент, който да е пострадал, освен човек с леко обгазяване, който в момента е под контрол. Пациентите са дислоцирани по други отделения и на практика в момента болницата продължава да функционира по нормален ред. „Единствено в шокова зала ще имаме затруднения днес да приемаме тежко болни пациенти, но като цяло болницата продължава да функционира напълно“, допълни Габровски.

И увери, че болницата има пожароизвестителна система, както и план за евакуация, и тези правила се спазват навсякъде в лечебното заведение.

„Няма взривена бутилка и информациите за това не са верни“, съобщиха още министър Ананиев, вътрешният министър Младен Маринов и зам.-директора на Пирогов.

„Няма взривена бутилка. Навсякъде имаме система за подаване на кислород – пациентите ни имат нужда от допълнителен кислород. В момента се установява как точно е станал инцидента. Единственото, което знам, го казах – пациентът не е можел да диша самостоятелно, имал е нужда от допълнителен кислород. Инцидентът е тръгнал като наличие на повишено количество кислород в системата“, уточни още Габровски.

По думите на вътрешния министър Младен Маринов тепърва предстои да се изясни механизмът, по който се е получил този взрив.

Близките на пострадалите и починалите вече са уведомени, съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. „“Близките на двамата починали са уведомени“.

УМБАЛСМ Пирогов отваря гореща линия, на която близки на пострадалите могат да звънят – телефонът е 02/9154540. „Молбата ми е да звънят само хора, които са с притеснение за техните близки, които са били от Второ вътрешно отделение. Да не звънят други хора, защото линията ще бъде претоварена. Организирали сме и психолози. Близките на загиналите са уведомени, така че тези, които не са получили обаждане от нас, могат да са сигурни, че близките им са добре“, съобщи още зам.-директорът на Пирогов.

32 души са били евакуирани с помощта на пожарната и на служители от МВР. 36 полицаи и 32 пожарникари са се включили в евакуацията на пациентите, като всичко се е случило в изключително кратки срокове, тъй като не е било ясно за колко бързо време може да се разпространи инцидента, така че много бързо са реагирали, допълни още Габровски.

„Пожарът е окончателно потушен, в момента се обезопасява мястото, за да може да влезе следствената група. Полицаите вече не са в отделението, тъй като работят по други задачи. Бързата намеса първоначално на екипа в Пирогов, а след това и на пожарникарите, са намалили щетите“, уточни вътрешният министър. И допълни, че срутването на стената не е толкова голямо така че да застрашава сградата и работата в болницата като цяло. „Щетите са в помещението, но въпреки това ще бъде направена инспекция на сградата така, че да сме сигурни в нейната безопасност и че този взрив не е довел до структурни промени“, увери министър Маринов.

По непотвърдена информация загиналите пациенти са мъже на 55 и 68 години./БГНЕС