Джокович официално подобри рекорда за най-много седмици на върха

Сърбинът Новак Джокович подобри рекорда на Роджър Федерер за най-много седмици, прекарани на върха на световната ранглиста. Днес Джокович започва своята 311-та седмица като номер 1 в света, задминавайки постижението на Федерер (310). Още след триумфа на Джокера на Аустрелиън Оупън през февруари бе потвърдено, че той ще разбие този впечатляващ рекорд, а днес това стана официално.

Новак Джокович

Носителят на 18 титли от Големия шлем се качи на върха за първи път в кариерата си през 2011 година, като има общо пет престоя като номер 1 в света, най-дългият от които е 122 седмици (юли 2014 - ноември 2016). Сърбинът също така дели постижението за най-много години, завършени на върха в ранглистата, заедно с американеца Пийт Сампрас - шест. Тази година Джокович ще се опита да излезе еднолично и в тази класация.

"За мен е много вълнуващо да вървя по стъпките на легендите и гигантите в този спорт. Да знам, че съм заслужил мястото си сред тях, следвайки своята детска мечта, е красиво потвърждение, че когато правиш нещата от любов и страст, всичко е възможно", сподели Джокович.

В същото време от следващата седмица официално номер 2 в световната ранглиста ще стане руснакът Данийл Медведев, който ще измести от тази позиция Рафаел Надал. По този начин за първи път от юли 2005 година насам тенисист, различен от Джокович, Федерер, Надал и Анди Мъри, успява да пробие в топ 2 на света. /БГНЕС