Джонсън призовава за разработка на ваксини до 100 дни

Британският премиер Борис Джонсън ще призове лидерите на G7 да подкрепят усилията за намаляване на времето за разработване на ваксини срещу нови заболявания до 100 дни. Това се казва в комюникето, издадено от кабинета на британския премиер преди срещата на върха на Г7, която трябва да се проведе днес.

Срещата на лидерите на Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция, Япония ще се проведе онлайн в рамките на британското председателство на Г7 и ще бъде първата от април 2020 г. В нея ще вземат участие и представители на Европейския съюз - председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"Разработването на ваксината срещу коронавируса за около 300 дни беше огромно и безпрецедентно глобално постижение. Чрез по-нататъшно намаляване на времето за разработване на нови ваксини срещу нововъзникващи заболявания, ще можем да предотвратим катастрофалните последици от тази криза за здравето, икономиката и обществото", заявиха от кабинета на министър-председателя на Великобритания.

„Чрез международно сътрудничество за стимулиране на научноизследователската и развойна дейност, модернизиране на медицинските проучвания и създаване на по-иновативни вериги за производство и доставка на ваксини, ние можем да спасим животи при бъдещи здравни кризи и да предотвратим следващи пандемии“, заявиха от Лондон./БГНЕС, ТАСС