Джулиан Асанж е опасно близо до екстрадиция

Джулиан Асанж е опасно близо до екстрадиция, съобщиха от „Репортери без граници“.


Миналата седмица британски съдия издаде решение от три страници, с което отхвърли жалбата на публикувалия „Wikileaks“ срещу заповедта за екстрадиция, като по този начин в британските съдилища остава само една възможност за последна стъпка.

Ако бъде екстрадиран в САЩ, Асанж е заплашен от 175 години затвор, което означава, че може да прекара остатъка от живота си зад решетките. „Репортери без граници“ отправи призив към президента Байдън, който е „по-належащ от всякога“.

„Свалете тези обвинения, прекратете делото срещу Асанж и дайте възможност за освобождаването му без повече отлагане!“, заяви организацията за правата на човека.

Правителството на САЩ поиска екстрадирането на Асанж, за да го изправи пред съда по 18 обвинения във връзка с публикуването през 2010 г. от Wikileaks на стотици хиляди изтекли секретни документи, които разкриха военни престъпления и нарушения на човешките права и информираха обществеността по целия свят.

„Ако бъде екстрадиран, Асанж ще бъде първият публицист, съден по американския Закон за шпионажа, в който липсва защита на обществения интерес. Това би създало тревожен прецедент, който ще повлияе трайно на журналистическия климат по света“, се казва в изявлението на организацията.

„Историческата тежест на това, което ще се случи, не може да бъде надценена. Време е да се сложи край на това безмилостно преследване на Асанж и вместо това да се действа в защита на журналистиката и свободата на печата“, допълват от „Репортери без граници“.