EASO: Скок на търсещите убежище по Балканския маршрут в България, Словения и Хърватия

Европейската агенция за убежище (EASO) регистрира значително увеличение на броя на търсещите убежище в ЕС, като през август държавите-членки на ЕС, са регистрирали около 56 000 молби, което е с 40% повече, отколкото през август 2020 г. Изпълнителният директор на агенцията Нина Грегъри заяви това в интервю за "Функе".

"По отношение на данните за молбите за убежище в Европа почти сме достигнали нивото отпреди коронавируса", каза тя.

По данни на EASO само афганистански граждани са подали около 10 000 заявления през август, което е рекорд. "Това е с 38% повече в сравнение с юли", каза Грегъри.

Тя обаче изтъкна, че молбите за убежище са подадени предимно от афганистанци, които са били евакуирани от Кабул, и - отново - от тези, които вече са в Европа. "Не наблюдаваме движение на афганистански граждани към Европа", заяви изпълнителният директор на EASO.

Същевременно тя заяви, че трябва да се следи отблизо ситуацията в съседните на Афганистан държави, където понастоящем пребивават стотици хиляди афганистанци, които впоследствие могат да пътуват до ЕС.

"Трябва да се подготвим за трудна ситуация с миграционния поток от Афганистан към Европа", предупреди тя.

Грегъри заяви също, че тази година се наблюдава увеличение на молбите за международна закрила в източноевропейските страни, "предимно по Балканския маршрут", в България, Словения, Хърватия, а също и в Австрия.

"Една от горещите точки на миграция е регионът около Беларус, най-вече Латвия и Литва", заяви изпълнителният директор на агенцията. /БГНЕС