ЕИБ разширява финансирането на отбраната

Финансовият орган на ЕС заяви, че ще отпусне повече заеми за технологии, които могат да се използват от военните, докато Европа се опитва да се превъоръжи в условията на руската война в Украйна, предаде АФП.


Европейският съюз се стреми да произвежда повече оръжия в опит да продължи потока от оръжия и боеприпаси към Киев и да поддържа собствените си запаси в добро състояние.

На среща на върха миналия месец 27-те лидери на ЕС поискаха от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) да разшири обхвата си за финансиране на стоки, които могат да се използват за отбрана, от фонд на стойност 6 млрд. евро.

Съгласно отдавна установените политики базираната в Люксембург банка не може пряко да финансира производството на оръжия и боеприпаси, а стоките с двойна употреба, които финансира, трябва да имат предимно гражданско предназначение.

"Ще увеличим и ускорим подкрепата си за европейската индустрия за сигурност и отбрана, като същевременно запазим капацитета си за финансиране и най-високите екологични, социални и управленски стандарти", заяви ръководителят на ЕИБ Надя Калвино.

Длъжностни лица заявиха, че преразгледаните правила ще разхлабят изискването всяко финансиране да бъде насочено предимно към граждански технологии.

ЕИБ е изправена пред нарастващ натиск да финансира повече проекти в областта на отбраната от страна на промишлеността на ЕС и по-настъпателните държави-членки, които се притесняват от заплахата от Москва.

Но дори и с тази последна промяна в политиката ЕС все още изостава значително от Русия, която масово увеличи производството на оръжие, като постави икономиката си на военна основа. /БГНЕС