ЕК и ООН: Обезпокоени сме от хуманитарната ситуация в Газа

"Изключително сме обезпокоени от войната в Газа и от настоящата катастрофална хуманитарна ситуация. Газа е изправена пред глад. Това е неприемливо".


Това заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен по време на съвместно изявление с генералния секретар на ООН Антонио Гутериш. Двамата поставиха акцент върху ситуацията с глада в блокираната Ивица Газа и призоваха за възможно най-скорошно решаване на този проблем, предаде Анадолската агенция.

"Сега е много важно да се постигне споразумение за прекратяване на огъня възможно най-скоро, което ще улесни освобождаването на затворниците и доставката на големи количества хуманитарна помощ за Газа", отбеляза тя.

Фон дер Лайен отново подчерта, че ЕС е силно обезпокоен от рисковете от широкомащабна офанзива в Рафах и последиците от нея за беззащитното цивилно население.

ЕС прави всичко възможно, за да осигури повече помощ за Газа, добави председателят на ЕК.

"Войната в ивицата Газа продължава. Нищо не може да оправдае отвратителните действия на Хамас на 7 октомври. Също така нищо не може да оправдае колективното наказание на палестинския народ. Днес повече от половината население, над 1 млн. души, е изправено пред катастрофален глад", заяви на свой ред Гутериш.

"Призовавам израелските власти да осигурят пълен и неограничен достъп до доставките на хуманитарна помощ в цяла Газа, а международната общност да окаже пълна подкрепа на нашите хуманитарни усилия", добави генералният секретар на ООН./БГНЕС