ЕК одобри инвестиция от 10 млрд. евро за атинското метро

Европейската комисия (ЕК) одобри инвестиция в размер на повече от 10 милиона евро от Кохезионния фонд за обновяване на 14 влака в участък от линията на атинското метро. По-конкретно става въпрос за линия 1, която се движи от района на Пирея до Кифисия.


Тази инвестиция е началото на първия проект на така наречената "кръгова икономика" в Атина, съобщи „Катимерини“.

Целта на проекта е да се вдъхне нов живот на влаковете, които вече се смятат за остарели, като се гарантира, че съществуващите материали се рециклират. В същото време на гражданите ще бъде осигурен по-надежден обществен транспорт, а в града ще бъдат направени инвестиции в "зелена мобилност".

Изчислено е, че модернизацията ще удължи живота на влаковете с около 25 години. Осигуряването на по-голям комфорт и подобрената надеждност ще направят влаковете по-привлекателни за пътниците. Смята се, че по този начин повече граждани ще предпочетат да използват метрото пред личните си автомобили.

Проектът ще донесе и много ползи за околната среда и икономии на енергия: Атина може да очаква по-малко замърсяване на въздуха и по-ниски нива на шум, докато енергията ще бъде намалена с 15 % поради инсталирането на свързана система, която се отнася до електрическото спиране.

Първата част от одобрението за периода на финансиране 2014-2020 г. проправя пътя за по-нататъшни инвестиции за периода 2021-2027 г., което означава, че общият размер на инвестициите по проекта ще достигне над 94 млн. евро.

Тази финансова помощ допълва други свързани с нея помощи в контекста на политиката на сближаване за модернизиране на линията на атинското метро. През октомври 2022 г. беше открито разширението на линия 3 на метрото до пристанище Пирея, което получи финансова подкрепа от 470 млн. евро от кохезионния фонд./БГНЕС

Категории:

Тагове: