ЕК: Унгария трябва да се отърве от енергийната зависимост от Русия

„Унгария трябва да увеличи усилията си за прекратяване на покупките на руски енергийни ресурси, които оставят страната отворена за зловредно влияние от страна на Кремъл“, заяви днес комисарят по въпросите на енергетиката Кадри Симсон, съобщи „Политико“.


"Дори Унгария знае, че продължавайки тази дейност, тя предоставя на Русия правото да манипулира нейния пазар", каза Симсон по време на срещата Sustainability Future Week и добави, че "не е в неин интерес да продължава тази зависимост".

Миналия месец руският гигант за износ на газ Газпром обяви, че ще увеличи доставките на природен газ за Унгария тази зима след разговори в Пекин между унгарския премиер Виктор Орбан и руския президент Владимир Путин.

"Познавам един политически лидер в Европа, който се ръкува с този военнопрестъпник, но това е всичко", зави Симсон в косвена препратка към срещата.

Срещата в Пекин беше вторият път, в който Будапеща и Москва се споразумяха за допълнителни количества газ, откакто Русия започна пълномащабната си атака срещу Украйна.

Нашата ясна молба към тях е, че подобно на други страни членки, които все още използват руски технологии, този ядрен флот, трябва да подготвят план за диверсификация", уточни комисарят по въпросите на енергетиката.

Подходът на Унгария рязко контрастира с усилията на останалата част от блока, включително близки държави членки като Словакия и България, за постепенно прекратяване на вноса на руска енергия до 2027 г., отбелязва "Политико". Като цяло ЕС е намалил зависимостта си от руския тръбопроводен газ от над 40 % от вноса на газ преди инвазията на Москва до по-малко от 10 % днес.

В същото време Симсон изрази съжаление, че Унгария продължава изграждането на ядрения реактор "Пакш II", който зависи от подкрепата и ядреното гориво на Русия. Будапеща обеща да се противопостави на всякакви санкции, които биха засегнали атомната енергия.

В момента ЕС работи по 12-ия си пакет от санкции, които ще бъдат наложени на Русия от началото на войната ѝ срещу Украйна миналата година. Въпреки че не се очаква пакетът да включва значителни ограничения за закупуване на руски втечнен природен газ - въпреки призивите на няколко държави от ЕС - комисарят заяви: "В момента, в който заедно с Унгария постигнем единодушие, тогава ще имаме тази колективна позиция"./БГНЕС