Екоактивисти нарушиха среща на акционерите на Shell

Британският петролен и газов гигант Shell се сблъска с неспокойно събрание на акционерите, докато протестиращи природозащитници се възпротивиха на обещанието му да се справи с въглеродните емисии, предаде АФП.


Групи за натиск, сред които "Грийнпийс", " Fossil Free London", "Neon" и "Tipping Point", демонстрираха пред годишното общо събрание на Shell в Лондон.

Според "Fossil Free London" повече от 100 активисти са прекъснали встъпителните думи на главния изпълнителен директор Ваел Саван, а други са се опитали да заемат сцената.

Групата на акционерите активисти "Follow This" представи резолюция, призоваваща Shell да засили амбициите си за борба с изменението на климата.

Председателят Андрю Макензи обаче заяви, че резолюцията ще "отслаби" бизнеса и "ще намали способността ни да помагаме на света".

Годишното общо събрание на акционерите се провежда, след като Shell отчете рязък скок на печалбата си за първото тримесечие поради възстановяването на цените на петрола, което се отрази на високите печалби на конкурентите BP, Chevron, ExxonMobil и TotalEnergies.

Секторът с интензивно производство на въглеродни емисии е подложен на остра критика от страна на зеленото лоби във връзка с плановете за преминаване от мръсни изкопаеми горива към по-чиста възобновяема енергия.

Участниците в кампанията упрекнаха Shell за целта ѝ да постигне нулеви нетни въглеродни емисии до 2050 г., като я обвиниха в "лицемерие".


"Затворете Shell", скандираха протестиращите, докато прекъсваха речите на Макензи и други членове на борда.

Друга група протестиращи пееше: "Отивай по дяволите, Shell, и не се връщай повече, не се връщай, не се връщай, не се връщай" под звуците на "Hit the Road Jack" на Рей Чарлз.

Съобщава се, че десетки протестиращи са били изведени от събитието от членове на екипа за сигурност на групата.

По-рано този месец Shell разкри, че печалбата след облагане с данъци е нараснала с 22% до 8,7 млрд. долара през трите месеца до март спрямо година по-рано.

Новината дойде, след като конкурентът ВР обяви, че е отскочил до нетна печалба от 8,2 млрд. долара през периода.

Нарастващите печалби предизвикаха възмущението на критиците, тъй като британците се сблъскват с криза на жизнените разходи заради високите сметки за електричество и газ, което предизвика обвинения в спекула от страна на най-големите енергийни компании. /БГНЕС