Ембийд ще играе за САЩ на Игрите в Париж догодина

Действащият носител на приза за Най-полезен играч на НБА Джоел Ембийд обяви, че е обещал да играе за САЩ на предстоящите олимпийски игри в Париж идното лято. Баскетболистът на Филаделфия 76-ърс имаше възможност да играе и за Камерун и Франция, но вместо това избра да бъде част от отбора на „янките“, който се очертава да бъде пълен със звезди.

ESPN предаде, че роденият в Яунде център е потвърдил решението си пред изпълнителния директор на националния отбор на САЩ Грант Хил. Така 29-годишният МВП се присъединява към плеяда от звезди, които намекнаха, че ще бъдат част от тима на Олимпиадата във френската столица в опита на американците да се реваншират за третото си място на изминалото световно първенство през август. ЛеБрон Джеймс, Кевин Дюрант и Стеф Къри казаха тази седмица, че целта им е да бъдат в отбора, който ще се бори за пети последователен олимпийски златен медал в Париж.

Говорейки пред журналисти по време на тренировъчна сесия на Сиксърс, Ембийд разкри, че е избрал да играе за САЩ поради „семейни“ причини и огромното си желание да бъде част от Олимпийските игри. „Беше трудно. Очевидно е, че ми харесват и трите опции. Знаете за родината ми, която обичам много. Но наистина исках да бъда на Олимпийски игри. Това е моя цел и мечта“, сподели той.

Ембийд, който живее в САЩ, откакто е 16-годишен, добави, че раждането на сина му Артър през 2020, който е американски гражданин, също е повлияло на решението му. „Добавяйки и факта, че синът ми е американец, и че живея тук от толкова дълго време. Просто усетих, че за последните няколко години, откакто той бе роден, всяко решение, което взимам, е на база семейството ми. Да имам възможността да представлявам САЩ и това, че синът ми е роден тук…в крайна сметка наистина исках да играя на Олимпиадата“, каза още центърът.

Наличието на Ембийд за Олимпийските игри дава още една страхотна опция в атака за американците, които ще стартират надпреварата в Париж като тежки фаворити за златото. Високият 213 см и тежащ 127 кг гигант бе един от най-трудните за пазени играчи през миналия сезон, като завърши със средно по 33.1 точки на мач, 10.2 борби и 4.2 асистенции. /БГНЕС