Емине Ердоган: Всяка секунда светът разхищава 41 тона храна, а 820 млн. души се борят с глада

Турската първа дама Емине Ердоган подчерта изключителното значение на борбата с изменението на климата и опазването на околната среда по време на събитие в понеделник в рамките на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

"Нашият общ дом, светът, все по-често ни напомня, че изменението на климата е най-належащият ни проблем", каза Ердоган, цитирайки "извънредните бедствия", които засегнаха Турция, Либия, Гърция, България и Грузия.

Първата дама направи забележките по време на събитието "Път към глобално движение за нулеви отпадъци" в Турския дом, на което присъстваха висши служители на ООН, дипломати и кметът на Ню Йорк Ерик Адамс, предаде Анадолската агенция.

"Критичният праг на климатичната криза е пред нас и днес трябва да преминем отвъд дискусиите и оценките към изпълнението на спешни планове за действие", добави тя.

Подчертавайки необходимостта от излизане от спиралата на прекомерната индустриализация в името на опазването на околната среда, първата дама отбеляза, че човечеството се е превърнало в консуматорско общество, заобиколено от продукти за еднократна употреба. Тя сподели потресаващия факт, че всяка секунда светът произвежда 127 тона храна, като 41 тона се разхищават, а 820 милиона души се борят с глада. Първата дама разкри и тревожната статистика, че всяка минута в света се продават 1 милиард пластмасови бутилки. Тя изрази загриженост, че значителна част от тези отпадъци попадат в моретата и океаните, застрашавайки морския живот. Тя също така прогнозира, че годишното производство на 2 млрд. тона битови отпадъци може да нарасне до 4 млрд. тона до 2050 г., подчертавайки неблагоприятните последици от такова високо потребление както върху управлението на отпадъците, така и върху изчерпването на природните ресурси.

Турските власти въведоха инициативата "Нулеви отпадъци" през 2017 г. Първата дама заяви, че тя е помогнала да се предотврати ненужното използване на 650 млн. тона суровини и е спестила вода, равняваща се на нуждите на 2 млн. семейства.

"Днес сме свидетели как семето на нулевите отпадъци, което засадихме в моята страна, се превръща в могъщо дърво, чиято сянка ще предложи прохлада на целия свят", каза тя.

Първата дама също така посочи, че макар тези постижения в Турция да са значителни, те не са достатъчни, за да се обърне глобалната тенденция. Тя подчерта, че страните, които допринасят значително за глобалното замърсяване, трябва да поемат по-голяма отговорност.

От своя страна кметът на Ню Йорк благодари на първата дама за усилията ѝ, като заяви, че е изключително важно да се предотврати изхвърлянето на отпадъци, за да се гарантира, че хората имат възможност да поддържат здравословен хранителен режим, без да вредят на околната среда.

"Не можем да продължаваме да произвеждаме най-високо ниво на емисии и разрушителното за планетата поведение", каза той и добави: "Благодаря ви за визията, за мъдростта и разбирането, че сме длъжни да поддържаме живота на майката природа." /БГНЕС